Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use singular forms of 'faire' with a range of nouns to describe who does what at home.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. In French the letter 'c' is naturally soft before the letters 'e' or 'i' and hard before the letters 'a', 'o' or 'u'.
      2. The SSC [ç/c] is pronounced as in 'centre' and 'français'. The cedilla 'ç' softens the hard 'c' before 'a', 'o' or 'u'.
      3. The verb 'faire' means both 'to do' and 'to make'.
      4. 'I do/make' is 'je fais'. 'You do/make' is 'tu fais'. 'He does/makes' is 'il fait'. 'She does/makes' is 'elle fait'.
      5. 'Faire' can be used with a range of nouns to express different activities, e.g. 'faire la cuisine' (to do the cooking).

      Keywords

      • Faire - French verb meaning 'to do, doing' and 'to make, making'

      • Tu fais - French verb meaning 'you do, are doing' or 'you make, are making'

      Common misconception

      The letter 'c' is always soft (like the 's' in English) in French.

      The letter 'c' is naturally soft before 'e' and 'i' e.g. 'c'est', but hard before 'a', 'o' and 'u' e.g. 'carte'. The cedilla 'ç' is used to soften it before 'a', 'o' and 'u', e.g. 'français'.

      Teacher tip

      This lesson lends itself well to a simple charades plenary. You (or some confident students) act out who is doing the action and what the action is, then the other students write down the correct form of 'faire' as well as the activity in French.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the French words to their English meanings.

      Correct Answer:cadeau (m),present

      present

      Correct Answer:carte(f),card (menu)

      card (menu)

      Correct Answer:gâteau (m),cake

      cake

      Correct Answer:liste (f),list

      list

      Q2.
      What is the best English meaning for the verb 'faire'?

      to dance
      to sing
      Correct answer: to do or to make
      to give

      Q3.
      What does 'elle fait' mean?

      I do / I make
      he does/ he makes
      you do/ you make
      Correct answer: she does/ she makes

      Q4.
      Match the sentence in French to the correct English meaning.

      Correct Answer:Je fais le lit.,I make the bed.

      I make the bed.

      Correct Answer:Il fait le gâteau.,He makes the cake.

      He makes the cake.

      Correct Answer:Tu fais la carte.,You make the card.

      You make the card.

      Correct Answer:Elle fait la liste.,She makes the list.

      She makes the list.

      Q5.
      Complete the sentence with the correct missing word to mean 'I do the cooking'. Je fais la

      Correct Answer: cuisine

      Q6.
      Which sentence means 'He is making the cake'?

      Tu fais le gâteau.
      Correct answer: Il fait le gâteau.
      Il fait la cuisine.
      Elle fait le gâteau
      Il fait la liste

      5 Questions

      Q1.
      Which of these French words contains a soft 'c' sound?

      carte
      Correct answer: garçon
      cuisine
      Correct answer: centre

      Q2.
      What is the form of 'faire' that we use with 'je' and 'tu'?

      Correct Answer: fais

      Q3.
      Match each French activity with its correct meaning in English.

      Correct Answer:faire la carte,to make the card

      to make the card

      Correct Answer:faire le gâteau,to make the cake

      to make the cake

      Correct Answer:faire la cuisine,to do the cooking

      to do the cooking

      Correct Answer:faire le ménage,to do the housework

      to do the housework

      Correct Answer:faire la fête,to have a party

      to have a party

      Correct Answer:faire les courses,to do the shopping

      to do the shopping

      Q4.
      Translate into French: He does the shopping.

      Correct Answer: Il fait les courses

      Q5.
      In French, the letter 'c' is always soft, like an 's' sound in English. Answer with 'true' of 'false'.

      Correct Answer: false, f, faux, no, wrong

      To help you plan your 6 French lesson on: Activities at home: 'tu fais', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...