Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use 'il fait' with a variety of adjectives to describe the weather as well as activities on holiday.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. The verb 'il fait' usually means 'he does/makes'. For example 'il fait la cuisine'. (He does the cooking.).
      2. We also use 'il fait' to mean 'it is' for describing the weather. For example 'il fait froid'. (It is cold.).
      3. Use the preposition 'à' to describe the weather 'in' a town or city e.g. 'Il fait froid à Calais.'
      4. To talk about the weather 'in' a feminine country use 'en', for a masculine country use 'au'.
      5. We use the preposition 'dans' to talk about the weather 'in' the cardinal points e.g. 'Il fait beau dans le Nord.'

      Keywords

      • Il fait - French verb meaning 'he does, makes'

      • Preposition - word that is used before a noun, a noun phrase, or a pronoun, connecting it to another word

      Common misconception

      In French 'il fait' always means 'he does, makes'.

      In French 'il fait' often means 'he does, makes' but when referring to the weather it means 'it is' e.g. 'Il fait froid.' (It is cold.).

      Teacher tip

      There is a lovely little rhyme to help students remember the four main weather phrases and it is best to model with extravagant actions and facial expressions: 'Il fait froid, il fait chaud, il fait mauvais, il fait beau !'.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of the verbs below means to make / to do?

      aller
      avoir
      être
      Correct answer: faire
      habiter

      Q2.
      Match the parts of 'aller'.

      Correct Answer:je,vais

      vais

      Correct Answer:tu,vas

      vas

      Correct Answer:il/elle,va

      va

      Q3.
      Translate 'Je suis grand'.

      Correct Answer: I am tall, I am big

      Q4.
      Translate 'she is funny'.

      Correct Answer: Elle est amusante

      Q5.
      Put the words in order to say where you are going.

      1 - je
      2 - vais
      3 - à
      4 - la
      5 - piscine

      Q6.
      Which of these question words means when?

      Correct answer: quand
      qui
      quelle

      6 Questions

      Q1.
      Match the words.

      Correct Answer:le Nord,north

      north

      Correct Answer:le Sud,south

      south

      Correct Answer:l'Est,east

      east

      Correct Answer:l'Ouest,west

      west

      Q2.
      Put the seasons in order starting with Spring.

      1 - printemps
      2 - été
      3 - automne
      4 - hiver

      Q3.
      Which sentence means 'It is nice weather'?

      Il fait chaud
      Il fait mauvais
      Il fait froid
      Correct answer: Il fait beau

      Q4.
      Put the words in order to say what the weather is like. (Start with 'il')

      1 - il
      2 - fait
      3 - froid
      4 - dans
      5 - le
      6 - Sud

      Q5.
      Which sentences have nothing to do with the weather?

      Il fait froid
      Correct answer: Il fait du sport
      Il fait chaud
      Correct answer: Il fait la cuisine
      Il fait mauvais

      Q6.
      Put the words in order to describe the weather in Italy. (Start with 'il)

      1 - il
      2 - fait
      3 - beau
      4 - à
      5 - Rome
      6 - en
      7 - Italie

      To help you plan your 6 French lesson on: Weather: 'il fait', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...