Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Exchange school in England: 'nous avons' and 'vous avez'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can understand and form sentences using the plural form of 'avoir' ('nous' and 'vous').

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. The letter s is normally a silent final consonant. If followed by a word starting with a vowel, the s is not silent.
      2. When followed by a word starting with a vowel, there is a liaison: 'des ordinateurs'.
      3. To refer to the first person plural of the verb 'avoir', we use 'nous avons'.
      4. To refer to the second person plural of the verb 'avoir', we use 'vous avez'.
      5. 'Vous avez' and 'nous avons' have a liaison.

      Keywords

      • Liaison - pronouncing a usually silent final consonant (for example 's') which is followed by a vowel - 'vous avez'

      • Avoir - French verb meaning 'to have'

      • Être - French verb meaning 'to be'

      • Nous avons - from the verb 'avoir', meaning 'we have'

      • Vous avez - from the verb 'avoir', meaning 'you have' (plural and formal)

      Common misconception

      The letter 's' is always a SFC (silent final consonant) in French.

      When 's' is followed by a word starting with a vowel, the s is no longer silent, there is a liaison: 'nous avons'.

      Teacher tip

      Ask pupils to research more differences between schools in France and in the UK and to present these differences to rest of the class.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the French and English.

      Correct Answer:absent,absent

      absent

      Correct Answer:amusant,fun, funny

      fun, funny

      Correct Answer:présent,present (not absent)

      present (not absent)

      Correct Answer:calme,calm

      calm

      Correct Answer:content,happy

      happy

      Correct Answer:grand,tall, big

      tall, big

      Q2.
      Match the French and English.

      Correct Answer:jeune,young

      young

      Correct Answer:malade,ill

      ill

      Correct Answer:méchant,mean

      mean

      Correct Answer:petit,small

      small

      Correct Answer:prudent,careful

      careful

      Correct Answer:strict,strict

      strict

      Q3.
      'Elle intelligente.' Write the correct form of the verb 'être'.

      Correct Answer: est

      Q4.
      'Tu un crayon.' Write the correct form of the verb 'avoir'.

      Correct Answer: as

      Q5.
      Order the words to say: 'he is well-behaved at school.'

      1 - il
      2 - est
      3 - sage
      4 - à
      5 - l'école

      Q6.
      Translate this sentence into English: 'elle est triste mais prudente'.

      Correct Answer: she is sad but careful, she is sad but prudent

      5 Questions

      Q1.
      Which words have a final silent consonant?

      Correct answer: cours
      Correct answer: enfant
      livre
      sac
      Correct answer: important

      Q2.
      Which phrase does not include a liaison?

      nous avons un ordinateur
      nous avons une gomme
      Correct answer: nous sommes contents
      vous êtes calmes

      Q3.
      Match the French and English.

      Correct Answer:nous avons un sac,we have a bag

      we have a bag

      Correct Answer:vous avez un sac,you have a bag

      you have a bag

      Correct Answer:nous avons un crayon,we have a pencil

      we have a pencil

      Correct Answer:vous avez un crayon,you have a pencil

      you have a pencil

      Q4.
      'Nous un ordinateur'. Write the missing word to say 'we have a computer'.

      Correct Answer: avons

      Q5.
      'Vous un livre important.' Write the correct form of 'avoir'.

      Correct Answer: avez

      To help you plan your 5 French lesson on: Exchange school in England: 'nous avons' and 'vous avez', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...