Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Hair and eyes: singular and plural adjective agreement

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe people's physical appearance in French (eyes and hair).

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. The French [ch] is different to the English 'ch'. The French [ch] sounds like the English 'sh'.
      2. To refer to a singular noun in French, use the definite article 'the': 'le' (m) or 'la' (f). Before a vowel use 'l’'.
      3. Before a plural noun, use the definite article 'the': 'les'. 'Les' does not change based on the gender of the noun.
      4. In French, adjectives often go after the noun, e.g. 'le visage rond'.
      5. Adjectives agree in gender and number with the noun they describe (adjective agreement), e.g. 'les cheveux bouclés'.

      Keywords

      • [ch] - pronounced as in 'chercher'

      • Definite article - used to identify a specific noun or group of nouns ('the')

      • Le, la, les, l' - French for 'the' (in the masculine, feminine, plural forms, and before a vowel)

      • Adjective agreement - ending of an adjective matching the noun it describes in gender and number

      Common misconception

      Like in English, there is no article when making physical descriptions, e.g. 'I have blond hair'.

      In French, we use definite articles when making physical descriptions, e.g. 'J'ai les cheveux blonds'.

      Teacher tip

      Play a game of guess who with pupils in your class. A pupil describes someone else in the class and the rest of the pupils have to guess who it is.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which noun is plural?

      bouche
      professeur
      professeure
      oeil
      Correct answer: yeux

      Q2.
      'Il y a trois livres __________.' Choose the correct adjective.

      court
      courte
      Correct answer: courts
      courtes

      Q3.
      Match the French and English.

      Correct Answer:avoir,to have, having

      to have, having

      Correct Answer:j'ai,I have

      I have

      Correct Answer:tu as,you have

      you have

      Correct Answer:il a,he has

      he has

      Correct Answer:elle a,she has

      she has

      Q4.
      Order the words to say: 'a grey house and a black dog'.

      1 - une
      2 - maison
      3 - grise
      4 - et
      5 - un
      6 - chien
      7 - noir

      Q5.
      Write in French: 'a brown cat'.

      Correct Answer: un chat brun

      Q6.
      Write in French: 'a green rubber'.

      Correct Answer: une gomme verte

      4 Questions

      Q1.
      Which words are missing the sound [ch]?

      Correct answer: __ien
      __ahier
      visa__e
      bou__lé
      Correct answer: __eval

      Q2.
      Match the definite articles and nouns.

      Correct Answer:le,nez

      nez

      Correct Answer:la,bouche

      bouche

      Correct Answer:l',oeil

      oeil

      Correct Answer:les,médecins

      médecins

      Q3.
      Order the words to say: 'she has red hair'.

      1 - elle
      2 - a
      3 - les
      4 - cheveux
      5 - roux

      Q4.
      Write in French: 'I have blue eyes'.

      Correct Answer: j'ai les yeux bleus

      To help you plan your 5 French lesson on: Hair and eyes: singular and plural adjective agreement, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...