Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      In class: 'il y a' and 'ce sont'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can form sentences using 'il y a' or 'ce sont' and using plural adjectives.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. The SSCs (sound-symbol correspondences) [au], [eau] and [o] make the same sound.
      2. To refer to a plural noun use the indefinite article des (some). It does not change based on the gender of the noun.
      3. Adjective agreement is the change of spelling of an adjective based on the gender and number of the noun it describes.
      4. We often add an 'e' to make an adjective feminine and an 's' to make it plural. Add an 'es' to make it feminine plural.
      5. 'Il y a' means 'there are'. 'Ce sont' means 'these are'. 'Ce sont' is the plural form of 'c'est'.

      Keywords

      • [(e)au], [o] - pronounced as in 'gauche' and 'photo'

      • Adjective agreement - when the ending of an adjective matches the noun it describes in gender and number

      • Plural adjective - an adjective in its plural form: deux livres intéressants

      • Des - indefinite article meaning 'des'

      • Il y a - French verbal expression meaning 'there is' or 'there are'

      Common misconception

      The SSCs [eau], [au] and [o] are spelt differently therefore they make different sounds.

      The SSCs [eau], [au] and [o] are spelt differently however they make the exact same sound.

      Teacher tip

      Ask pupils to form sentences with 'il y a' or 'ce sont', 'des' and plural adjectives to describe what there is in their classroom.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which words have the same [eau] sound as 'beau'?

      Correct answer: faux
      Correct answer: poser
      facile
      parler

      Q2.
      Which sets of noun and article are correct?

      Correct answer: le livre
      une livre
      la livre
      Correct answer: un livre

      Q3.
      Match the French and English.

      Correct Answer:courageux,brave

      brave

      Correct Answer:heureux,happy

      happy

      Correct Answer:indépendant,independent

      independent

      Correct Answer:rapide,fast

      fast

      Correct Answer:facile,easy

      easy

      Correct Answer:curieux,curious

      curious

      Q4.
      Write the correct word to say 'some' - ' problèmes'.

      Correct Answer: des

      Q5.
      What is the plural form of the adjective 'calme'?

      Correct Answer: calmes

      Q6.
      Write the correct word to say 'important' - 'des réponses '.

      Correct Answer: importantes

      6 Questions

      Q1.
      Which sentence is true about the sound in the words 'faux', 'beau', and 'mot'?

      They look different, so they sound different.
      Correct answer: They all rhyme as they have the same long 'o' sound.
      They all have a silent final consonant.

      Q2.
      Which of these sentences uses the correct article for a plural noun?

      un solutions
      une réponses
      Correct answer: des questions
      un sacs

      Q3.
      Which French sentence correctly uses the French for 'these are'?

      Ce sont un livre et une réponse.
      Correct answer: Ce sont aussi des solutions.
      C’est des sacs.
      Il y a ce sont des phrases.

      Q4.
      Match the French verbs to their English meaning.

      Correct Answer:parler,to speak, speaking

      to speak, speaking

      Correct Answer:organiser,to organise, organising

      to organise, organising

      Correct Answer:préparer,to prepare, preparing

      to prepare, preparing

      Correct Answer:donner,to give, giving

      to give, giving

      Correct Answer:trouver,to find, finding

      to find, finding

      Correct Answer:utiliser,to use, using

      to use, using

      Q5.
      What is the feminine plural form of the adjective 'sérieux'?

      Correct Answer: sérieuses

      Q6.
      Translate into French: 'There are books and some bags.'

      Correct Answer: Il y a des livres et des sacs

      To help you plan your 5 French lesson on: In class: 'il y a' and 'ce sont', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...