Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Our own space: 'ils ont', 'elles ont' and adjectives before the noun

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe what people have using 'ils ont' and 'elles ont' and prenominal adjectives.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. The verb 'avoir' means 'to have'. 'J'ai', 'tu as', 'il a' and 'elle a' are its singular forms.
      2. 'Nous avons' and 'vous avez' are plural forms of the verb 'avoir' meaning 'we have' and 'you have'.
      3. 'Ils ont' (mpl/mfpl) and 'elles ont' (fpl) mean 'they have'.
      4. In French, many adjectives go after the noun they describe: un ordinateur lent.
      5. Some adjectives go before the noun in French (prenominal adjectives) that refer to beauty, age, good/bad or size (BAGS).

      Keywords

      • Liaison - pronouncing a usually silent final consonant (for example 's') which is followed by a vowel: vous avez

      • Avoir - French verb meaning 'to have'

      • Ils ont - from the verb avoir, meaning 'they have' (when referring to a group of boys or a group of boys and girls)

      • Elles ont - from the verb avoir, meaning 'they have' (when referring to a group of girls)

      • Prenominal adjective - a BAGS adjective (beauty, age, good/bad or size) that goes before the noun: 'un vieux vélo'

      Common misconception

      All adjectives go after the noun in French: un chien noir.

      Some adjectives go before the noun in French. These are prenominal adjectives that refer to beauty, age, good/bad or size (BAGS): un petit chien.

      Teacher tip

      Ask pupils to describe their ideal space using prenominal adjectives.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of these words means 'strong'?

      content
      Correct answer: fort
      amusant
      sage
      prudent

      Q2.
      What does 'propre' mean?

      happy
      Correct answer: clean
      dirty
      sad
      big

      Q3.
      'Elle est __________'. Choose the correct adjective.

      intelligent
      Correct answer: prudente
      strict
      content
      fort

      Q4.
      Match the adjectives.

      Correct Answer:content,happy

      happy

      Correct Answer:fort,strong

      strong

      Correct Answer:lourd,heavy

      heavy

      Correct Answer:indépendant,independent

      independent

      Correct Answer:strict,strict

      strict

      Correct Answer:sage,well-behaved

      well-behaved

      Q5.
      Order the words to form a sentence.

      1 - il
      2 - a
      3 - un
      4 - chien
      5 - sage

      Q6.
      Write in English: 'j'ai une vieille maison'.

      Correct Answer: I have an old house, I've got an old house

      6 Questions

      Q1.
      Which of these adjectives go before the noun?

      intelligent
      amusant
      Correct answer: vieux
      Correct answer: grand
      sympa

      Q2.
      What part of the verb 'avoir' is used for a group of girls and boys?

      elles ont
      il a
      elle a
      Correct answer: ils ont
      j'ai

      Q3.
      Match the parts of the verb 'avoir'.

      Correct Answer:j',ai

      ai

      Correct Answer:tu,as

      as

      Correct Answer:elle, il,a

      a

      Correct Answer:nous,avons

      avons

      Correct Answer:vous,avez

      avez

      Correct Answer:elles, ils,ont

      ont

      Q4.
      Match the masculine and feminine forms of the adjectives.

      Correct Answer:vieux,vieille

      vieille

      Correct Answer:nouveau,nouvelle

      nouvelle

      Correct Answer:beau,belle

      belle

      Correct Answer:mauvais,mauvaise

      mauvaise

      Correct Answer:bon,bonne

      bonne

      Q5.
      Put the words in order to say 'we have an old lamp'.

      1 - nous
      2 - avons
      3 - une
      4 - vieille
      5 - lampe

      Q6.
      Write in French: 'they (group of girls) have a book'.

      Correct Answer: Elles ont un livre

      To help you plan your 5 French lesson on: Our own space: 'ils ont', 'elles ont' and adjectives before the noun, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...