Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Canada: 'je vais' and 'il, elle va'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use my knowledge of singular ‘aller’ with cardinal points to understand what direction I and others are going in.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. Québec is a region of Canada where French is the official language.
      2. The sound-symbol correspondence [ai] is pronounced as in 'vrai' (true).
      3. Directions in French use capital letters: 'le Nord' (north), 'l'Est' (east), 'le Sud' (south) and 'l'Ouest' (west).
      4. The verb aller is irregular: 'je vais' means 'I go', 'il va' means 'he goes' and 'elle va' means 'she goes'.

      Keywords

      • Aller - French verb meaning 'to go, going'

      • Je vais - French verb meaning 'I go' or 'I am going'

      • Il, elle va - French verb meaning 'he, she goes' or 'he, she is going'

      Common misconception

      Directions in French use lower case letters like in English.

      Directions in French use capital letters: 'le Nord, l'Est, le Sud et l'Ouest'.

      Teacher tip

      This lesson features the French-speaking Quebec, a region of Canada. You may wish to explore the culture of this area in more detail with your students.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Where is Québec?

      France
      America
      Germany
      Correct answer: Canada
      Spain

      Q2.
      What does 'dans' mean?

      over
      under
      on, onto
      Correct answer: in, into, to
      on top of

      Q3.
      Match the verbs.

      Correct Answer:aller,to go, going

      to go, going

      Correct Answer:étudier,to study, studying

      to study, studying

      Correct Answer:partager,to share, sharing

      to share, sharing

      Correct Answer:visiter,to visit, visiting

      to visit, visiting

      Q4.
      Order the words to form a sentence.

      1 - Québec
      2 - est
      3 - une
      4 - région
      5 - du
      6 - Canada

      Q5.
      Write in English: 'je ne vais pas en France.'

      Correct Answer: I am not going to France, I don't go to France, I do not go to France, I'm not going to France

      Q6.
      Write in French: 'I play football.'

      Correct Answer: je joue au foot, je joue au football

      5 Questions

      Q1.
      Québec is a region of Canada where is the official language.

      Correct Answer: French

      Q2.
      What does 'quinze jours' mean?

      Correct answer: two weeks
      Correct answer: a fortnight
      two months
      Correct answer: fifteen days
      one week

      Q3.
      Match the compass points.

      Correct Answer:nord,north

      north

      Correct Answer:est,east

      east

      Correct Answer:sud,south

      south

      Correct Answer:ouest,west

      west

      Q4.
      Order the words to form a sentence.

      1 - aujourd’
      2 - hui
      3 - elle
      4 - va
      5 - à
      6 - Paris

      Q5.
      Write in French: 'il va à Paris'.

      Correct Answer: he is going to Paris, he goes to Paris, he's going to Paris

      To help you plan your 6 French lesson on: Canada: 'je vais' and 'il, elle va', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...