Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use singular forms of ‘aller’ with the correct prepositions and a range of nouns to say where I and you are going.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. The SSCs [a] and [ai] sound different. The sound [a] is pronounced as in 'banane', [ai] is pronounced as in 'vrai'.
      2. The verb 'aller' means 'to go, going'. 'Je vais' is 'I go, I am going' and 'tu vas' is 'you go, you are going'.
      3. To say 'to (the) ...' use 'au' before a masculine noun, 'à la' before a feminine noun and 'à l'' before a vowel or 'h'.
      4. To make a yes/no question clear, we can add 'est-ce que' (‘is it that …?) at the start of any statement.
      5. To ask a ‘where’ question, we can add 'où est-ce que' (‘where is it that …?’) at the start of any statement.

      Keywords

      • Tu vas - French verb meaning 'I go' or 'I am going'

      • Au - to (the) for masculine nouns

      • À la - to (the) for feminine nouns

      • À l' - to (the) for masculine or feminine nouns starting with a vowel or 'h'

      • Où est-ce que ... - French 'where' question, literally 'where is it that ...?'

      Common misconception

      To say 'to (the) ...' in French before a masculine noun, use 'à le'.

      There is no such thing as 'à le' in French; it becomes 'au'.

      Teacher tip

      This is the last lesson of a Unit of lessons themed around Canada, you may wish to explore this country's francophone culture in more depth with your students.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which is the English for 'l'école'?

      church
      Correct answer: school
      shop
      hotel
      park

      Q2.
      Match the places in the town.

      Correct Answer:market,marché

      marché

      Correct Answer:swimming pool,piscine

      piscine

      Correct Answer:park,parc

      parc

      Correct Answer:church,église

      église

      Correct Answer:post office,poste

      poste

      Correct Answer:shop,magasin

      magasin

      Q3.
      Order the words to form a sentence.

      1 - je
      2 - n’
      3 - aime
      4 - pas
      5 - l’
      6 - hôpital

      Q4.
      Translate 'maison'.

      Correct Answer: house

      Q5.
      Translate 'il fait chaud'.

      Correct Answer: It is hot, It is hot weather, It's hot

      Q6.
      Translate 'he goes to Portugal'.

      Correct Answer: Il va au Portugal

      5 Questions

      Q1.
      What does 'dimanche' mean?

      Correct Answer: Sunday

      Q2.
      Match the days of the week.

      Correct Answer:lundi,Monday

      Monday

      Correct Answer:mardi,Tuesday

      Tuesday

      Correct Answer:mercredi,Wednesday

      Wednesday

      Correct Answer:jeudi,Thursday

      Thursday

      Correct Answer:vendredi,Friday

      Friday

      Correct Answer:samedi,Saturday

      Saturday

      Q3.
      'I am going to the post office'. Which translation is correct?

      Je vais à poste.
      Je vais au poste.
      Je vais à l’ poste.
      Correct answer: Je vais à la poste.

      Q4.
      Order the words to form a sentence.

      1 - est-
      2 - ce
      3 - qu’il
      4 - va
      5 - à
      6 - la
      7 - poste

      Q5.
      Translate 'Où est-ce que tu vas ?'.

      Correct Answer: Where are you going, Where do you go

      To help you plan your 6 French lesson on: Places in town: 'tu vas', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...