Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Concorde the history: prepositions of place and movement

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use a range of place and movement prepositions to talk about the history of the Concorde.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. [tion] is pronounced as in 'attention'. [on] is pronounced as in 'non'.
      2. The Concorde was a project between France and the UK after the 2nd world war to build supersonic planes.
      3. Prepositions of place tell us where things are in relation to other things. Some like 'loin' need 'de' before the noun.
      4. Say French years the same as normal numbers, not split like in English. There is no –s after mille/cent in years.
      5. Prepositions of movement are used to translate ‘to’ and ‘from’; 'à' and 'de' can change before the definite article.

      Keywords

      • Preposition - a word that is used before a noun, a noun phrase, or a pronoun, connecting it to another word

      Common misconception

      Words with [tion] are cognates, therefore pronounced the same in English and French.

      Although [tion] words are usually cognates, the sound is different and useful to revisit regularly.

      Teacher tip

      The teacher might want to explore this lesson more by finding out what pupils know about Concorde, if they know anyone who flew on it and show more images and videos from online sources.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which number is missing? Un, trois, quatre, cinq, six, sept, huit, neuf, dix.

      Correct Answer: deux, 2

      Q2.
      Put the numbers in the correct order. There are some missing.

      1 - deux
      2 - trois
      3 - cinq
      4 - sept
      5 - huit
      6 - neuf
      7 - dix

      Q3.
      Match the numbers.

      Correct Answer:mille,1000

      1000

      Correct Answer:cent,100

      100

      Correct Answer:mille neuf cent soixante-quinze,1975

      1975

      Correct Answer:mille soixante-six,1066

      1066

      Correct Answer:deux mille vingt-cinq,2025

      2025

      Correct Answer:dix,10

      10

      Q4.
      Which of the sentences means, I live near Manchester.

      J'habite loin de Manchester
      Il habite près de Manchester
      J'habite entre Manchester et Liverpool
      Correct answer: J'habite près de Manchester
      Il habite loin de Manchester

      Q5.
      Chose the correct translation for, l’addition est sur la table.

      Correct answer: The bill is on the table.
      The bill is near the table.
      The bill is on the left of the table.
      The bill is under the table.
      The bill is on the right of the table.

      Q6.
      Match the countries.

      Correct Answer:Allemagne,Germany

      Germany

      Correct Answer:Belgique,Belgium

      Belgium

      Correct Answer:États-Unis,United States of America

      United States of America

      Correct Answer:Italie,Italy

      Italy

      Correct Answer:Suisse,Switzerland

      Switzerland

      Correct Answer:Mexique,Mexico

      Mexico

      6 Questions

      Q1.
      What does 'le Royaume-Uni'? mean in English?

      Correct Answer: the United Kingdom, UK, United Kingdom

      Q2.
      The Concorde was a project between and the after the second world war to build planes.

      Correct Answer: France UK supersonic

      Q3.
      Match the prepositions.

      Correct Answer:loin,far

      far

      Correct Answer:sous,under

      under

      Correct Answer:sur,on (top of)

      on (top of)

      Correct Answer:devant,in front of

      in front of

      Correct Answer:entre,between

      between

      Correct Answer:dans,in (side)

      in (side)

      Q4.
      Put the words in order to say where the bill and the glass are situated.

      1 - l'addition est
      2 - à droite du
      3 - verre
      4 - et
      5 - à gauche
      6 - des
      7 - bouteilles

      Q5.
      Je vais__________ Londres __________ Angleterre. Which sentence uses the correct prepositions?

      Je vais de Londres à Angleterre.
      Correct answer: Je vais à Londres en Angleterre.
      Je vais à Londres à Angleterre.
      Je vais en Londres en Angleterre.
      Je vais à Londres dans Angleterre.

      Q6.
      L'avion va États-Unis, puis au Mexique.

      Correct Answer: aux

      To help you plan your 9 French lesson on: Concorde the history: prepositions of place and movement, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...