Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Occupied France: perfect tense with verbs like 'sortir' and 'choisir'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use the perfect tense, including past participles like 'sorti' and 'choisi' in the context of the Vichy regime in the 1940s.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. [ain/in] is pronounced as in 'train' and [aim/im] is pronounced as in 'faim'.
      2. The nasal sounds [aim/im] and [ain/in] become non-nasal sounds when they come before a vowel.
      3. During WW2, after Paris was captured by Germany, France was divided into different zones.
      4. Use the perfect tense to talk about past specific/one-off events/actions. Use part of 'avoir/être' + a past participle.
      5. The past participles of verbs like 'sortir' and 'choisir' both end in -i. To form, remove -r from the infinitive form.

      Keywords

      • Past participle - verb form that forms the perfect tense, together with the auxiliary verb

      Common misconception

      The letters 'ain' and 'aim' are always pronounced the same way.

      Before a consonant or at the end of a word, [ain] and [aim] are nasal but before a vowel, they are non-nasal sounds.

      Teacher tip

      The historical element of the lesson relies on little background knowledge of the events of WW2 but it might be worth checking if some students have prior knowledge from history lessons. Maps of Europe and France under occupation from the internet would enhance the lesson.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of these shows a past action correctly using 'avoir' or 'être'?

      Je viens à Genève.
      Correct answer: J’ai nourri le poisson.
      Tu partir à Bruxelles.
      Il dormir un verre.

      Q2.
      Choose the sentence that includes a past participle.

      Le résultat est bon.
      Je dors à côté de la personne.
      Correct answer: Tu as nourri le chien.
      Nous venons de Genève.

      Q3.
      Match the French verb to its English meaning.

      Correct Answer:dormir,to sleep, sleeping

      to sleep, sleeping

      Correct Answer:remplir,to fill, filling

      to fill, filling

      Correct Answer:nourir,to feed, feeding

      to feed, feeding

      Correct Answer:finir,to finish, finishing

      to finish, finishing

      Correct Answer:choisir,to choose, choosing

      to choose, choosing

      Q4.
      Match the pronouns to the correct present tense form of 'finir'.

      Correct Answer:je, tu,finis

      finis

      Correct Answer:il, elle, on,finit

      finit

      Correct Answer:nous,finissons

      finissons

      Correct Answer:vous,finissez

      finissez

      Correct Answer:ils, elles,finissent

      finissent

      Q5.
      What is the past participle (for perfect tense use) of the verb 'remplir'?

      Correct Answer: rempli

      Q6.
      Fill in the blank with the correct form of 'venir' in the present tense. 'Ils de Suisse.'

      Correct Answer: viennent

      6 Questions

      Q1.
      Which countries controlled part of France during World War 2?

      Correct answer: Italie
      Correct answer: Allemagne
      Suisse
      États-Unis
      Angleterre

      Q2.
      In which word is [aim] or [im] pronounced as a non-nasal sound?

      faim
      impossible
      simple
      Correct answer: aimer

      Q3.
      Which sentence is in the perfect tense and shows a completed action?

      Je dors à côté de la personne.
      Correct answer: Tu as fini le programme.
      Il revient de Genève.
      Nous allons à Bruxelles.

      Q4.
      What is the stem of the verb 'choisir'?

      Correct Answer: chois, chois-

      Q5.
      Match the French word to its correct English meaning.

      Correct Answer:poisson (m),fish

      fish

      Correct Answer:derrière,behind

      behind

      Correct Answer:programme (m),programme

      programme

      Correct Answer:verre (m),glass

      glass

      Q6.
      Write the correct past participle of 'remplir' - 'j’ai un verre'.

      Correct Answer: rempli

      To help you plan your 9 French lesson on: Occupied France: perfect tense with verbs like 'sortir' and 'choisir', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...