Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      The French colonial empire: perfect tense with verbs like 'venir' and 'entendre'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use verbs like 'entendre', 'venir' and 'mettre' in the perfect tense, including with inversion, to talk about French colonial history.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. [on] is pronounced as in 'non' and [om] is pronounced as in 'nom'. They become non-nasal before a vowel e.g. 'colonial'.
      2. To form the past participles of verbs like 'entendre' and 'venir', remove -re/ir from the infinitive, add the ending -u.
      3. With verbs like 'mettre', remove -ettre from the infinitive and add -is.
      4. Turn perfect tense sentences into questions by inverting the subject and auxiliary verb and adding a hyphen.
      5. Add -t- between il/elle and the verb to create a liaison.

      Keywords

      • Past participle - verb form that forms the perfect tense, together with the auxiliary verb

      • Inversion question - when the subject pronoun and the verb switch place to form a question

      Common misconception

      When forming inversion questions in the perfect tense, you just have to swap the subject and the verb.

      Swapping the position of the subject and the verb is an important step in forming inversion questions but remember to add a hyphen and -t- in the third person singular e.g. 'A-t-elle vendu sa maison ?'

      Teacher tip

      A wider discussion on French-speaking countries from across the globe would be stimulating and enriching if time permits.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What are DOM-TOM?

      French cities
      countries which have a border with France
      Correct answer: French overseas departments and territories
      French islands

      Q2.
      Which word has a non-nasal sound?

      prison
      continuer
      nom
      Correct answer: colonial
      monde

      Q3.
      Which word or phrases means 'because of'?

      parce que
      Correct answer: à cause de
      car
      mais
      pourquoi

      Q4.
      Match the continents.

      Correct Answer:North America,Amérique du nord

      Amérique du nord

      Correct Answer:South America,Amérique du sud

      Amérique du sud

      Correct Answer:Asia,Asie

      Asie

      Correct Answer:Africa,Afrique

      Afrique

      Correct Answer:Europe,Europe

      Europe

      Correct Answer:Australia,Australie

      Australie

      Q5.
      Match the numbers.

      Correct Answer:sixty,soixante

      soixante

      Correct Answer:seventy,soixante-dix

      soixante-dix

      Correct Answer:eighty,quatre-vingt

      quatre-vingt

      Correct Answer:ninety,quatre-vingt-dix

      quatre-vingt-dix

      Correct Answer:hundred,cent

      cent

      Correct Answer:thousand,mille

      mille

      Q6.
      Write in English: 'dix-septième siècle'.

      Correct Answer: seventeenth century, 17th century

      6 Questions

      Q1.
      How would you ask your friends if they have been waiting long?

      Ont-ils attendu longtemps?
      As-tu attendu longtemps?
      Correct answer: Avez-vous attendu longtemps?
      A-t-il attendu longtemps?

      Q2.
      'Elles sont en train.' Choose the correct past participle.

      venu
      venue
      Correct answer: venues
      venus

      Q3.
      Order the words to form a question.

      1 - a-
      2 - t-
      3 - elle
      4 - promis
      5 - de
      6 - faire
      7 - ses devoirs

      Q4.
      'Tu es venu avec elle.' Turn this sentence into an inversion question.

      Correct Answer: es-tu venu avec elle

      Q5.
      Write in French: 'I put'.

      Correct Answer: j'ai mis

      Q6.
      Write in French: 'I heard'.

      Correct Answer: j'ai entendu

      To help you plan your 9 French lesson on: The French colonial empire: perfect tense with verbs like 'venir' and 'entendre', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...