Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Historical figures: 'avoir' and 'être' imperfect

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use the imperfect tense in the singular forms to describe historical figures from the past.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. [eu] is pronounced as in 'deux' and open [eu/œu] is pronounced as in 'cœur'.
      2. When [eu/œu] is followed by a pronounced consonant, it is an open sound.
      3. The imperfect tense is used to talk about things that used to happen regularly in the past.
      4. To form it, take the 'nous' form of the present tense, remove -ons, add -ais (1st/2nd persons) or -ait (3rd persons).
      5. Use 'être' in the imperfect tense with an adjective to mean 'was'. The stem for 'être' in the imperfect tense is -ét.

      Keywords

      • Imperfect tense - tense used to describe how things were or used to be in the past, or to say what was happening

      • Être - 'to be, being'

      Common misconception

      To form the imperfect tense with all verbs, take the 'nous' form of the present tense, remove -ons and add the appropriate endings.

      The verb 'être' is an exception to the rule. Use the stem -ét before adding the endings.

      Teacher tip

      The famous perople in the lesson could easily be changed to fit the interests of students in your class.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What does the word 'monsieur' mean?

      man
      male
      Correct answer: Mr
      my son
      Correct answer: sir

      Q2.
      Match the French and English.

      Correct Answer:avoir,to have, having

      to have, having

      Correct Answer:cocher,to tick, ticking

      to tick, ticking

      Correct Answer:être,to be, being

      to be, being

      Correct Answer:peser,to weigh, weighing

      to weigh, weighing

      Correct Answer:quitter,to leave, leaving

      to leave, leaving

      Correct Answer:travailler,to work, working

      to work, working

      Q3.
      Match the French and English.

      Correct Answer:coeur (m),heart

      heart

      Correct Answer:couleur (m),colour

      colour

      Correct Answer:goût (m),taste

      taste

      Correct Answer:jambe (f),leg

      leg

      Correct Answer:réseau (m),network

      network

      Correct Answer:tête (f),head

      head

      Q4.
      Order the words to say: 'close the door, please'.

      1 - ferme
      2 - la
      3 - porte
      4 - s’
      5 - il
      6 - te
      7 - plait

      Q5.
      Write in English: 'les vagues sont grandes'.

      Correct Answer: the waves are bi

      Q6.
      Write in French: 'the children are ill'.

      Correct Answer: les enfants sont malades

      4 Questions

      Q1.
      In which words is [eu/œu] an open sound?

      adieu
      bleu
      Correct answer: bœuf
      Correct answer: fleur
      Correct answer: pleurer

      Q2.
      Which verb is irregular in the imperfect tense?

      aller
      avoir
      Correct answer: être
      dire
      faire

      Q3.
      Order the words to say: 'you used to have dogs and he used to have cats'.

      1 - tu
      2 - avais
      3 - des chiens
      4 - et
      5 - il
      6 - avait
      7 - des chats

      Q4.
      Write in French: 'I used to be thin'.

      Correct Answer: j'étais mince

      To help you plan your 9 French lesson on: Historical figures: 'avoir' and 'être' imperfect, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...