Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Historical figures: imperfect tense

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use the imperfect tense in the singular forms to understand and describe historic figures.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. The imperfect tense is used to talk about things that used to happen regularly in the past.
      2. To form, take the nous form of the present tense, remove -ons, add -ais (1st/2nd persons) or -ait (3rd persons).
      3. The imperfect tense of il y a is il y avait, which means ‘there used to be’ or 'there was/were'.

      Keywords

      • Imperfect tense - tense used to describe how things were or used to be in the past, or to say what was happening

      Common misconception

      The imperfect tense is always translated as 'used to' in English.

      The imperfect tense is often translated as 'used to' in English but sometimes the simple past is used instead to convey repeated past actions.

      Teacher tip

      You may want to use the lesson as an opportunity for students to research other French historical figures, which they could describe for the final writing task.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the French and the English.

      Correct Answer:ça,that/ it

      that/ it

      Correct Answer:possible,possible

      possible

      Correct Answer:blanc,white

      white

      Correct Answer:soin (m),care

      care

      Correct Answer:bonjour,hello

      hello

      Correct Answer:pire,worse

      worse

      Q2.
      How do you say 'as good as' in French?

      moins bon que
      plus bon que
      Correct answer: aussi bon que
      beaucoup plus que

      Q3.
      Put these steps in the correct order to form the imperfect tense.

      1 - Take the nous form (e.g. nous nageons)
      2 - Remove -ons (e.g. nage)
      3 - Add the ending: je nageais, il nageait, etc.

      Q4.
      What is the stem of 'être' in the imperfect tense?

      Correct Answer: ét-, ét

      Q5.
      When is [eu/œu] pronounced with an open sound?

      When it's followed by a silent consonant
      Correct answer: When it's followed by a pronounced consonant
      Always
      Never

      Q6.
      Translate this sentence into French: He was sick.

      Correct Answer: Il était malade

      5 Questions

      Q1.
      Match each French phrase to its English meaning.

      Correct Answer:il y avait un feu,there was a fire

      there was a fire

      Correct Answer:il y a un feu,thre is a fire

      thre is a fire

      Correct Answer:il y avait un match,there was a match

      there was a match

      Correct Answer:il y a un match,there is a match

      there is a match

      Q2.
      Which sentence best explains when to use the imperfect tense in French?

      to say something will happen in the future
      Correct answer: to talk about regular actions in the past
      to give commands
      to describe one-off actions in the past
      to translate 'used to' and nothing else

      Q3.
      Translate: 'There used to be a post office.'

      Correct Answer: il y avait une poste

      Q4.
      Which English sentence is the best translation of 'Il allait à l’hôpital tous les matins'?

      He went to the hospital this morning.
      He goes to the hospital every morning.
      Correct answer: He used to go to the hospital every morning.
      He has gone to the hospital every morning.

      Q5.
      True or False: The imperfect tense in French is always translated as 'used to' in English.

      Correct Answer: false, f, faux, no, wrong

      To help you plan your 9 French lesson on: Historical figures: imperfect tense, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...