Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Simultaneous events: perfect and imperfect tenses together

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use the perfect and imperfect tenses together, including within 'est-ce que' structures to describe simultaneous events.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. [r] is pronounced as in 'rue'. It is different to English 'r'.
      2. Use the perfect tense for one-off past actions and the imperfect for things that used to happen regularly.
      3. Use the imperfect tense to express the past continuous 'was -ing'.
      4. Use the perfect + imperfect tenses together with a conjunction to describe what happened when you were doing something.
      5. Use 'est-ce que' in the imperfect tense with its usual structure to ask about 2 things happening at the same time.

      Keywords

      • Imperfect tense - tense used to describe how things were or used to be in the past, or to say what was happening

      Common misconception

      [r] is the same as the English 'r' sound.

      [r] in French is a raspier sound, produced in the back of the throat, which you can practise.

      Teacher tip

      For speaking task C2, the task would work even better with students sat facing back to back with the partner forming full French sentences looking away from the board.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which verbs are used as auxiliary verbs in the perfect tense?

      aller
      Correct answer: avoir
      Correct answer: être
      faire
      pouvoir

      Q2.
      Match the French and English.

      Correct Answer:chanson (f),song

      song

      Correct Answer:devoirs (mpl),homework

      homework

      Correct Answer:guitare (f),guitar

      guitar

      Correct Answer:parc (m),park

      park

      Correct Answer:scène (f),stage

      stage

      Correct Answer:spectacle (m),show

      show

      Q3.
      Match the French and English.

      Correct Answer:acheter,to buy, buying

      to buy, buying

      Correct Answer:appeler,to call, calling

      to call, calling

      Correct Answer:donner,to give, giving

      to give, giving

      Correct Answer:mettre,to put, putting

      to put, putting

      Correct Answer:sortir,to go out

      to go out

      Correct Answer:vendre,to sell, selling

      to sell, selling

      Q4.
      Order the words to say: 'yesterday he worked in the garden'.

      1 - hier
      2 - il
      3 - a
      4 - travaillé
      5 - dans
      6 - le
      7 - jardin

      Q5.
      Write in English: 'mon ami a dansé'.

      Correct Answer: my friend danced

      Q6.
      Write in French: 'I watched a film'.

      Correct Answer: j'ai regardé un film

      4 Questions

      Q1.
      Which statements are incorrect?

      [r] is pronounced the same in French and English.
      Correct answer: [r] is pronounced differently in French and English.
      [r] is a raspy sound in French.
      Correct answer: [r] is a rolling sound in French.

      Q2.
      Which sentences are in the imperfect tense?

      Correct answer: Je parlais avec le professeur.
      Elle a écouté de la musique.
      Tu as mangé une glace.
      Correct answer: Il jouait dans le salon.
      J'ai lu un livre intéressant.

      Q3.
      'I was doing my homework when you arrived'. Which translation is correct?

      J'ai fait mes devoirs quand tu es arrivé.
      Je faisais mes devoirs quand tu arrivais.
      Correct answer: Je faisais mes devoirs quand tu es arrivé.
      J'ai fait mes devoirs quand tu arrivais.

      Q4.
      Order the words to say: 'Where were you when I was working?'.

      1 -
      2 - est-ce que
      3 - tu
      4 - étais
      5 - quand
      6 - je
      7 - travaillais

      To help you plan your 9 French lesson on: Simultaneous events: perfect and imperfect tenses together, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...