Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Refugees in France: reflexive pronouns 'me' and 'te'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use direct object and reflexive pronouns to talk about life as a refugee.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. [gn] is pronounced as in 'ligne'. [j/soft g] is pronounced as in 'jour'.
      2. 'g' is hard before 'a', 'o', 'u', 'r', 'l' and 'm'. 'g' is soft before 'e', 'i' and 'y'.
      3. When ‘me’ or ‘you’ is the direct object of a verb, we use the direct object pronouns 'me' and 'te' before the verb.
      4. Sometimes, the ‘doer’ (subject) and the ‘receiver’ (object) is the same (myself/yourself). These are reflexive pronouns.
      5. Use 'me and 'te' as reflexive pronouns in French. Shorten them to m', t' before a vowel or silent 'h'.

      Keywords

      • Reflexive pronoun - used to indicate doing something to yourself, words like ‘myself’ and ‘yourself’

      Common misconception

      'Me' and 'te' are always the direct object pronouns 'me' and 'you'.

      'Me' and 'te' are used as direct object pronouns but also the reflexive pronouns meaning 'myself' and yourself'.

      Teacher tip

      Teachers are advised to read through the lesson carefully, as it may be a sensitive topic to some students, possibly even directly affecting some students.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which word means 'always'?

      aujourd'hui
      jamais
      pendant
      Correct answer: toujours
      semaine

      Q2.
      Which sentences correctly translate 'What is your name?'.

      Correct answer: Comment t'appelles tu ?
      Correct answer: Comment tu t'appelles ?
      Comment t'appelles toi ?
      Comment tu t'appelles toi ?
      Comment toi t'appelles ?

      Q3.
      Match the French and English.

      Correct Answer:acheter,to buy, buying

      to buy, buying

      Correct Answer:aider,to help, helping

      to help, helping

      Correct Answer:envoyer,to send, sending

      to send, sending

      Correct Answer:préparer,to prepare, preparing

      to prepare, preparing

      Correct Answer:quitter,to leave, leaving

      to leave, leaving

      Correct Answer:rester,to stay, staying

      to stay, staying

      Q4.
      Match the French and English.

      Correct Answer:avion (m),plane

      plane

      Correct Answer:billet (m),ticket

      ticket

      Correct Answer:jour (m),day

      day

      Correct Answer:famille (f),family

      family

      Correct Answer:femme (f),wife, woman

      wife, woman

      Correct Answer:pays (m),country

      country

      Q5.
      Write in English: 'il y a beaucoup de montagnes'.

      Correct Answer: there are lots of mountains, there are a lot of mountains, there are many mountains

      Q6.
      Write in French: 'the children are ill'.

      Correct Answer: les enfants sont malades

      4 Questions

      Q1.
      In French, [g] is soft before ...

      a
      Correct answer: e
      Correct answer: i
      o
      u

      Q2.
      Match the sentence halves.

      Correct Answer:je me,trouve

      trouve

      Correct Answer:tu te,trouves

      trouves

      Correct Answer:je m',achète

      achète

      Correct Answer:tu t',achètes

      achètes

      Q3.
      Write in French: 'you get up'.

      Correct Answer: tu te lèves

      Q4.
      Write in French: 'I ask you'.

      Correct Answer: je te demande

      To help you plan your 9 French lesson on: Refugees in France: reflexive pronouns 'me' and 'te', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...