Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Clean up: -re verbs, adjectives

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use adjectives and a range of -re verbs in French in the context of cleaning up and looking after the environment.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. Regular practice of sound-symbol correspondences is important to ensure good pronunciation.
      2. The ending of an adjective matches the noun it describes in gender and number. This is called adjective agreement.
      3. There are various ways to make an adjective plural, including adding an -s, an -x or changing -al to -aux.
      4. Adjectives usually come after the noun, except those that refer to beauty, rank, age, goodness or size (B-R-A-G-S).
      5. In French, -re verbs can be divided into groups according to their conjugation patterns.

      Keywords

      • Adjective - word that gives information about a noun

      • B-R-A-G-S - short for beauty, rank, age, goodness and size, indicating adjectives that go before the noun in French

      • Conjugation - when a verb is changed to match a subject and tense

      Common misconception

      To make an adjective plural in French we add an -s like in English.

      In French there are various ways to make an adjective plural, including adding an -s, an -x or changing -al to -aux.

      Teacher tip

      This lesson involves different categories of adjectives and -re verbs so sorting activities would work well for starter or plenary exercises.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the French and English.

      Correct Answer:comme,like, as
      Correct Answer:contre,against
      Correct Answer:si,if, whether
      Correct Answer:pour,for, in order to
      Correct Answer:sous,under
      Correct Answer:sur,on

      Q2.
      Match the French and English.

      Correct Answer:aider,to help, helping
      Correct Answer:coucher,to tick, ticking
      Correct Answer:tuer,to kill, killing
      Correct Answer:envoyer,to send, sending
      Correct Answer:écrire,to write, writing
      Correct Answer:apprendre,to learn, learning

      Q3.
      Match the French and English.

      Correct Answer:guerre (f),war
      Correct Answer:monde (m),world
      Correct Answer:raison (f),reason
      Correct Answer:temps (m),time
      Correct Answer:vague (f),wage
      Correct Answer:voyage (m),trip, journey

      Q4.
      Order the words to say: 'the girls have a problem and the son has an idea'.

      1 - les filles
      2 - ont
      3 - un problème
      4 - et
      5 - le fils
      6 - a
      7 - une idée

      Q5.
      Write in English: 'l'équipe était dans la rue'.

      Correct Answer: The team was in the street., The team were in the street.

      Q6.
      Write in French: 'I tell the truth'.

      Correct Answer: Je dis la vérité.

      5 Questions

      Q1.
      Match the sounds with the French words.

      Correct Answer:[eil],device
      Correct Answer:[eille],bottle
      Correct Answer:[aille],size
      Correct Answer:[ille],family
      Correct Answer:[euille],leaf
      Correct Answer:[ouille],frog

      Q2.
      Which adjectives appear before the noun?

      calme
      difficile
      malade
      Correct answer: petite
      Correct answer: belle

      Q3.
      'Je lis les '. Choose the correct missing words.

      journal local
      journals locals
      journals locaux
      Correct answer: journaux locaux
      journaux locals

      Q4.
      Order the words to say: 'I live in an old building'.

      1 - j'
      2 - habite
      3 - dans
      4 - un
      5 - vieux
      6 - bâtiment

      Q5.
      Write in French: 'I read and you take'.

      Correct Answer: Je lis et tu prends.

      To help you plan your 8 French lesson on: Clean up: -re verbs, adjectives, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...