Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can plan a route to show a visitor our school grounds using an aerial photograph and a large-scale map.

      Key learning points

      1. An imaginary scenario can help us to plan what we would show an alien visiting our school grounds.
      2. Routes can be plotted on large-scale maps and aerial photographs of familiar places, e.g. the school grounds.
      3. Geographical vocabulary is used to name and describe familiar places, e.g. features of the school grounds.

      Keywords

      • Map - A map is a two-dimensional representation of an area, showing geographical features and where they are in relation to each other.

      • Visitor - A visitor is someone who goes to a place for a while but does not stay there permanently.

      • Route - A route shows the starting point and end point of a journey, sometimes with stops in between.

      Common misconception

      Places on the route can be visited in a random order.

      A route has a start point and end point and the stops in between help us find the last place of our route. If we visit places in a different order we may get lost.

      Teacher tip

      You can replace the images shown with your own to show a route around your school. Choose a visitor that pupils can relate to (another pupil from a local school, visitor from the council etc.) so they can create a route for them in mind.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Geographers use images, words and to help them describe a place.

      Correct Answer: maps

      Q2.
      You collect when you do geography fieldwork.

      Correct answer: information
      flowers
      leaves

      Q3.
      How do school grounds help with your development?

      Correct answer: encourage you to be active
      Correct answer: make you work with other people
      Correct answer: get you in the outdoors
      are only used at breaktime

      Q4.
      An aerial photograph is taken from .

      Correct Answer: above

      Q5.
      Which of these are facts?

      The slide is very high.
      I enjoy being outside with my friends.
      Correct answer: Breaktime is 20 minutes.
      Correct answer: The slide is 3m long.

      Q6.
      Which of these is an example of a large-scale map?

      Correct answer: Map of local area
      World map
      Photograph taken from above
      Q6 image 1 Map data ©2024 Google

      6 Questions

      Q1.
      Why are these areas important in school?

      Correct Answer:the medical room,this is where you go when you are ill
      Correct Answer:the main office,this is where questions can be answered
      Correct Answer:the Library,this is where books can be borrowed from
      Correct Answer:the MUGA,an area where team sports can be played

      Q2.
      A path taken on a journey can be described as a...

      Correct answer: route
      start
      end

      Q3.
      Which of these are examples of locational language?

      Correct answer: above
      Correct answer: next to
      Correct answer: inbetween
      table

      Q4.
      What can we use to help us plan a route?

      Correct answer: Maps
      Photos of the start and end point
      Correct answer: Aerial photographs

      Q5.
      Which of these people are visitors at a school?

      Correct answer: a vet coming to do a special talk to Year 3
      Correct answer: parents looking round
      Correct answer: football coachs
      your class teacher

      Q6.
      Why would a visitor need a map of the school?

      Correct answer: to find their way round
      Correct answer: to plan a route
      Correct answer: to know what is important
      to use when they get home

      To help you plan your 1 geography lesson on: Mapping our school grounds, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...