Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      You can plan a route to your local play area using aerial images and a large-scale map.

      Key learning points

      1. Maps of different scales, or a zoom function on a digital map, may be needed to locate pupils’ favourite play places.
      2. Aerial photographs and large-scale maps show local features, including play areas.
      3. Aerial photographs and large-scale maps can be used to plan routes.
      4. Play areas need to be accessed safely so thinking about routes and access is important.

      Keywords

      • Play area - A play area is a space that contains equipment and features that children can use when playing.

      • Map - A map is a two-dimensional representation of an area, showing geographical features and where they are in relation to each other.

      • Risk - Risk means the possibility that something bad or unpleasant, such as an injury, might happen.

      • Route - A route shows the starting point and end point of a journey, sometimes with stops in between.

      Common misconception

      The most direct route to a play area might not be the safest.

      Just because a route might be the shortest, it does not mean it's the best route to take if there are no safe areas or pavements to walk along or safe crossing points. The best route must consider the time taken, most direct way and be safest.

      Teacher tip

      Replace the aerial photographs with those of your local area. You can replace the images of play areas with images of play areas local to you that your pupils will recognise.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of these are places to play in the school grounds?

      the school office
      the dining hall
      Correct answer: the school field
      Correct answer: the playground

      Q2.
      __________ photographs are taken from above.

      1 - A
      2 - E
      3 - R
      4 - I
      5 - A
      6 - L

      Q3.
      Why do geographers create routes on maps?

      Correct answer: To locate special places
      To share information with others
      To find buried treasure

      Q4.
      What is the locational language in this sentence: the library is next to the school hall?

      Correct Answer: next to

      Q5.
      Geographical are words used to help us explain and describe in geography.

      Correct Answer: vocabulary

      Q6.
      Which of these is a drawing of a playground?

      photof a slide
      map of a slide
      Correct answer: hand drawn image of a slide
      Q6 image 2 Map data ©2024 Google

      6 Questions

      Q1.
      Which of these features could be seen in your school grounds?

      Correct answer: the playground
      Correct answer: the school field
      Correct answer: the library
      your home

      Q2.
      A is a space that contains equipment and features that children can use when playing.

      Correct Answer: play area

      Q3.
      How can we look at detail on a digital map?

      Correct answer: zoom in
      zoom out
      turn the page

      Q4.
      Which of these sentences are opinions?

      Correct answer: I love playing table tennis.
      The slide is broken.
      Correct answer: It's fun playing football with my friends.
      We have wet play when it rains heavily.

      Q5.
      The beginning of a route is called the point.

      Correct Answer: start

      Q6.
      A route should be...

      Correct answer: direct
      Correct answer: safe
      the longest way

      To help you plan your 1 geography lesson on: Planning a route, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...