Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can understand the position of the Earth in space in relation to the sun and how this affects climate.

      Key learning points

      1. The Earth rotates on a tilted axis as it orbits the sun.
      2. The sun’s energy is more concentrated near the Equator and spread out over a larger area near the poles.
      3. Average temperature across the Earth is related to how far from the Equator a place is located.
      4. Climate is the average pattern of weather taken over a period of time, usually 30 years.
      5. Some areas of the world share a similar climate; we call these climate zones.

      Keywords

      • Solar energy - The light and heat that come from the sun's rays are solar energy.

      • Equator - The Equator is an imaginary line of latitude going around the centre of Earth.

      • Poles - The North Pole is at the northern end of Earth’s axis and the South Pole is at the southern end of Earth’s axis.

      Common misconception

      That weather and climate are the same thing.

      Weather changes from day to day, from place to place and from one season to another. Weather refers to the conditions at any particular place or time. Climate describes the average pattern of those weather conditions over a much longer period of time

      Teacher tip

      At the start of this unit, get set up for some daily measuring and recording of weather conditions. At the end of the unit, look back over the results and ask pupils to discuss or write about the 'average' conditions, using them to make connections with the seasons of the year or climate zones.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      From January to December, put the seasons of the year in order.

      1 - winter
      2 - spring
      3 - summer
      4 - autumn

      Q2.
      Which of these types of weather is not wet?

      snow
      drizzle
      hail
      Correct answer: breeze

      Q3.
      Match the weather conditions to the descriptions.

      Correct Answer:high temperatures,warm weather

      warm weather

      Correct Answer:rain,wet weather

      wet weather

      Correct Answer:sunshine,bright weather

      bright weather

      Correct Answer:low temperatures,cool weather

      cool weather

      Correct Answer:cloudy,dull weather

      dull weather

      Q4.
      Where is most of the water on Earth?

      Correct answer: in oceans, seas and rivers
      in swimming pools
      in people's homes
      in water bottles

      Q5.
      Complete the sentence. The places on Earth are at the equator.

      Correct Answer: hottest, warmest

      Q6.
      Complete the sentence. The coldest places on earth are the Pole and the South Pole.

      Correct Answer: North, north

      6 Questions

      Q1.
      Which word can we use to describe the axis around which Earth rotates?

      curved
      Correct answer: tilted
      round
      broken

      Q2.
      In space, Earth moves around the sun in a fixed path. What is this movement called?

      Correct answer: orbiting
      following
      chasing
      circling

      Q3.
      Where do the sun's rays have most energy?

      Correct answer: near the equator
      at the Poles
      between the equator and the Poles

      Q4.
      What do we call the average weather over a long period of time?

      Correct Answer: climate, Climate

      Q5.
      Match the words to the definitions.

      Correct Answer:Poles,the coldest places on Earth

      the coldest places on Earth

      Correct Answer:equator,a horizontal line around the exact centre of Earth

      a horizontal line around the exact centre of Earth

      Correct Answer:weather,day to day conditions in a place, e.g. raining, sunshine, snow

      day to day conditions in a place, e.g. raining, sunshine, snow

      Correct Answer:climate zones,places with similar average weather conditions

      places with similar average weather conditions

      Q6.
      Complete the sentence. Temperatures across Earth are directly related to how far places are from the ...

      Correct Answer: equator, Equator

      To help you plan your 3 geography lesson on: Introducing climate, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...