Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      The differences between climate zones and biomes

      Lesson details

      Learning outcome

      I can understand and explain the difference between climate zones and biomes.

      Key learning points

      1. Some areas within a climate zone have similar plants and animals; we call this a biome.
      2. Biomes have a spatial pattern that can be mapped.
      3. Key biomes of the world include rainforest, savannah, desert, temperate forest and tundra.

      Keywords

      • Weather - The weather of a place is the day to day condition of the atmosphere, e.g. sunny, snowing, warm etc.

      • Climate - Climate is an average of weather conditions (e.g. rain, sun, wind) in a place taken over a long period of time (usually 30 years or more).

      • Climate zones - Climate zones are areas that have similar weather conditions and climate, e.g. the tropics.

      Common misconception

      That climate zones and biomes refer to the same places and locations.

      Biomes exist within climate zones; one climate zone can contain several biomes. Climate zones are places with similar average weather patterns, biomes are places with similar animals and plants living there.

      Teacher tip

      Six major biomes are identified in this lesson, but the exact number of biomes in the world can vary according to different sources of information.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      The weather in a place is ...

      the condition of the atmosphere taken over a long period of time.
      Correct answer: the condition outside each day e.g. raining, snowy, windy.
      how hot it is all the time.
      the same as the climate.

      Q2.
      The climate of a place is the average weather conditions (e.g. rainy, sunny, windy) ...

      taken over the last month.
      Correct answer: taken over a long time, usually 30 years.
      taken over the last week.

      Q3.
      The polar regions are an example of a ...

      Correct answer: climate zone
      vegetation belt
      biome

      Q4.
      Temperature is measured in ...

      Correct Answer: degrees Celsius, degrees

      Q5.
      The tropical climate zone is found...

      At the Equator
      At the Arctic and Antarctic Circles
      Correct answer: Between the Tropics of Cancer and Capricorn

      Q6.
      Put these key lines of latitude in order from north to south.

      1 - Arctic Circle
      2 - Tropic of Cancer
      3 - Equator
      4 - Tropic of Capricorn
      5 - Antarctic Circle

      6 Questions

      Q1.
      A biome is a region of the world that has similar climate, ...

      Correct answer: weather, plants and animals adapted to living there
      only plants adapted to living there
      animals that can only be found there

      Q2.
      Climate zones and biomes are ...

      Correct answer: different - one climate zone can have more than one biome
      the same - climate zone is another name for biome
      different - one biome can have more than one climate zone in it

      Q3.
      Deciduous trees ...

      An image in a quiz
      keep their leaves all year round
      Correct answer: lose their leaves in winter
      lose their leaves in summer

      Q4.
      Why do very few plants and animals live in the hot desert biome?

      An image in a quiz
      It is too rocky and hilly
      It is too cold
      Correct answer: It is too dry and hot

      Q5.
      Tundra biomes are found ....

      An image in a quiz
      Correct answer: in the arctic and polar climate zone
      between the tropics and the temperate climate zone
      Correct answer: in the far north of Canada, Russia and Scandinavia
      near the Equator

      Q6.
      Match these biomes to the correct description.

      Correct Answer:tropical rainforest,Hot and wet all year round and have many plants
      Correct Answer:hot desert,It is too dry for most animals to survive here
      Correct Answer:tundra,The top layer of soil there is frozen almost all of the time
      Correct Answer:savannah,These are located between tropical rainforests and deserts
      Q5 Central Arctic Management Area WSA, Bob Wick Wilderness Specialist for the Bureau of Land Management's National Conservation Lands, 2014, Licensed under CC BY 2.0

      To help you plan your 3 geography lesson on: The differences between climate zones and biomes, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...