Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Mapping changes in the UK's forests

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use maps and data sources to identify changes in the UK's woodlands and forests.

      Key learning points

      1. Without the influence of humans the UK would mainly be woodland and forest.
      2. Woodlands in 2023 covers 13% of UK land.
      3. Woodland has been cut down through history to make way for farming, settlements and transport links.
      4. Old and new maps can be compared to identify changes in woodland over time.

      Keywords

      • Timber - Timber is wood that has been cut down and prepared for use in industries

      • Natural resource - Natural resources are those that come from Earth without human influence and can be used for human needs

      • Agriculture - Agriculture is the science and practice of cultivating soil and farming

      • Infrastructure - Infrastructure is all the basic systems in a country, such as transport and power supply

      Common misconception

      All non-coniferous woodland is ancient.

      Using historical maps we can see if deciduous woodland has been recently planted - like the National Forest in the Midlands.

      Teacher tip

      Information about woodland local to your school can be found on the 'Find a wood near you' section of the Woodland Trust website. Here you could find out more about the history and of your local woodland.

      Equipment

      Historical and modern maps of the local areas. Use of digital mapping software like Digimaps.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      In the UK which is larger, a wood or a forest?

      Correct Answer: forest, a forest

      Q2.
      Which type of forest does this describe? "Older trees have been removed and different trees planted. Usually non-native trees."

      ancient woodland
      semi-natural ancient woodland
      recent plantation
      Correct answer: replanted ancient woodland

      Q3.
      Recent plantations are planted to:

      Correct answer: provide a source of renewable timber
      Correct answer: to be used fuel
      provide more land for farming and grazing
      Correct answer: to create habitats or food for wildlife
      Correct answer: to help combat climate change

      Q4.
      Which of these names would suggest ancient woodland?

      Correct answer: Sallow Copse
      Jubilee Plantation
      Correct answer: Grove Wood
      Correct answer: Willow Wood

      Q5.
      Which of these names would suggest a recent plantation?

      Correct answer: Jubilee Pntation
      Correct answer: Slufters Inclosure
      Old Copse

      Q6.
      Ancient woodland might:

      Correct answer: follow a parish boundary
      Correct answer: have a winding twisting or irregular boundary
      have straight outlines
      Correct answer: be sited on steep slopes or along river valleys

      6 Questions

      Q1.
      is wood that has been cut down and prepared for use in industries.

      Correct Answer: timber

      Q2.
      __________ are those that come from Earth without human influence and can be used for human needs.

      Correct answer: Natural resources
      Man made resources
      Manufactured resources

      Q3.
      __________ is the science and practice of cultivating soil and farming.

      Tourism
      Industry
      Correct answer: Agriculture

      Q4.
      In 2023, woodlands only covered __________ of the total land in the UK.

      83%
      23%
      Correct answer: 13%

      Q5.
      Match the percentage the UK that is woodland to the correct year.

      Correct Answer:4000 BC,90%

      90%

      Correct Answer:2000 BC,50%

      50%

      Correct Answer:1900 AD,5%

      5%

      Correct Answer:2024,13%

      13%

      Q6.
      What has happened to the amount of woodland in the UK since 1900?

      Correct answer: It has more than doubled.
      It has remained the same.
      It has halved.

      To help you plan your 5 geography lesson on: Mapping changes in the UK's forests, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...