Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe changes in a river and its landforms as it flows along its course.

      Key learning points

      1. The width and depth of rivers get larger and the river gets faster as it flows from source to mouth.
      2. The rocks in the river usually get smaller as the river flows downstream.
      3. Landforms like waterfalls are usually found in the upper course of a river.
      4. Landforms like meanders and floodplains are found in the middle and lower course of a river.

      Keywords

      • Course - The course of a river is the path it takes from its source at the start to its mouth at the end

      • Downstream - Downstream is the direction a river flows as it moves towards the mouth

      • Tributary - A tributary is a smaller river or stream that joins a bigger river

      • Landform - A landform is a natural feature created by a process such as erosion or deposition

      Common misconception

      Rivers are fast near the source and become slower as they flow downstream.

      Rivers are, on average, slower in the upper course. The reason for this is due to small rivers being slowed down by friction with the bed and the banks.

      Teacher tip

      Aerial photographs, pictures or maps can be used to show how much wider a local river becomes as it flows downstream.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What process causes the Earth’s surface, e.g. rock or soil, being worn away and transported from its original site.

      Correct answer: erosion
      deposition
      transportation
      landform

      Q2.
      What is this landform?

      An image in a quiz
      Correct answer: waterfall
      meander
      floodplain

      Q3.
      Which statements describe this river?

      An image in a quiz
      can't erode the land
      Correct answer: causes lots of erosion
      lots of deposition takes place
      Correct answer: transports lots of material

      Q4.
      A meander is a bend in the river., which of these statements correctly describe the processes taking place?

      Correct answer: erosion takes place on the outside of the bend
      erosion takes place on the inside of the bend
      Correct answer: deposition takes place on the inside of the bend
      deposition takes place on the outside of the bend

      Q5.
      Where are estuaries found?

      Correct answer: mouth
      source
      on the floodplain

      Q6.
      As a river slows down it loses energy. This means what process increases?

      Correct answer: deposition
      transportation
      erosion

      6 Questions

      Q1.
      Which of these describe the three parts of a river's course?

      Correct answer: upper course
      Correct answer: middle course
      top course
      Correct answer: lower course

      Q2.
      Which of these statements describe the lower course?

      Correct answer: wide
      slower flow
      Correct answer: deep
      Correct answer: fast flow

      Q3.
      Where on the river are these landforms found?

      Correct Answer:waterfall,upper course
      Correct Answer:meander,middle and lower course
      Correct Answer:floodplain,middle and lower course

      Q4.
      What landforms can you see on this image?

      An image in a quiz
      Correct answer: meander
      waterfall
      Correct answer: floodplain
      estuary

      Q5.
      What happens to rocks in the river as they are eroded?

      Correct answer: smaller and rounder
      larger and flatter
      no change at all

      Q6.
      Can you match the river course to the correct description?

      Correct Answer:upper course,narrow, shallow and slow with large rocks
      Correct Answer:middle course,larger, wider and faster with smaller rocks and sediment
      Correct Answer:lower course,very wide and deep with very small sediment

      To help you plan your 3 geography lesson on: The river's journey, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...