Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Fieldwork: Planning an air pollution enquiry and collecting data

      Lesson details

      Learning outcome

      I can collect data about air pollution as part of a fieldwork enquiry.

      Key learning points

      1. Though most air pollution is not visible to the naked eye, particulate matter can be captured using simple methods.
      2. Questionnaires are a good way of gauging public opinion about an issue.
      3. Secondary data can support the primary data that is collected in the field.

      Keywords

      • Particulate matter - tiny particles held in the air such as dust, ash and soot

      • Primary data - data that is collected by geographers themselves in the field

      • Secondary data - data that has been collected by someone else but not necessarily an expert in that topic area

      Common misconception

      Secondary data has to have been collected by an expert in the data and the topic area.

      Though geographers often use secondary data that has been researched and produced by experts, it does not have to be: it can come from other students.

      Teacher tip

      Students might like to look into how researchers collect particulate matter data and how that method compares to the one they will be using.

      Equipment

      PM Capture cards; clipboard; printouts of questionnaire surveys; map of the local area

      Content guidance

      Risk assessment required - outdoor learning

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the keywords to their definitions:

      Correct Answer:Anthropocene,Time period when human activity affects the planet

      Time period when human activity affects the planet

      Correct Answer:Climate change,Long-term changes in temperature and weather patterns

      Long-term changes in temperature and weather patterns

      Correct Answer:Biodiversity,The variety of life in a particular habitat or area

      The variety of life in a particular habitat or area

      Correct Answer:Deforestation,Cutting down forests, often for farming or timber

      Cutting down forests, often for farming or timber

      Q2.
      Which term describes the current geological age influenced by humans?

      Holocene
      Correct answer: Anthropocene
      Jurassic
      Palaeolithic

      Q3.
      Climate refers to long-term shifts in temperatures and weather patterns.

      Correct Answer: change

      Q4.
      What is biodiversity?

      A type of farming
      Pollution from cities
      Correct answer: Variety of life in a habitat
      Rain falling in forests

      Q5.
      Which of these is a human activity that contributes to climate change?

      Planting trees
      Walking to school
      Correct answer: Burning fossil fuels
      Recycling paper

      Q6.
      What is one result of deforestation?

      Correct answer: Loss of animal habitats
      More rainfall
      Cleaner air
      More biodiversity

      4 Questions

      Q1.
      Match the keywords to their definitions:

      Correct Answer:Particulate matter,Tiny particles, like dust or soot, found in the air

      Tiny particles, like dust or soot, found in the air

      Correct Answer:Primary data,Data collected first-hand by geographers

      Data collected first-hand by geographers

      Correct Answer:Secondary data,Data collected by someone else

      Data collected by someone else

      Q2.
      Which of these is an example of primary data?

      Air quality report from a website
      Correct answer: Counting passing vehicles at a busy road
      Reading an article about pollution
      Downloading air quality data from a government database

      Q3.
      matter refers to tiny particles like dust and soot in the air.

      Correct Answer: Particulate

      Q4.
      Which of these is true about secondary data?

      It must come from a scientist
      It’s less reliable than primary data
      It can’t be used in geography
      Correct answer: It doesn’t have to be collected by an expert

      To help you plan your 9 geography lesson on: Fieldwork: Planning an air pollution enquiry and collecting data, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...