Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the process of urban growth and describe the distribution of cities around the world.

      Key learning points

      1. The urban hierarchy explains how settlements range from small villages to global cities based on size and function.
      2. Urbanisation is the growth of urban areas and is a phenomenon experienced globally.
      3. The location of the biggest cities in the world has changed over time from high to low and middle income countries..
      4. The two main causes of urbanisation are rural to urban migration and natural increase.
      5. In 2008, for the first time in world history, over 50% of the world's population lived in towns and cities.

      Keywords

      • Urbanisation - the increase in the proportion of people living in towns and cities

      • Natural increase - when a population grows because births outnumber deaths

      • Rural to urban migration - the movement of people from the countryside to towns and cities

      Common misconception

      Urbanisation only happens in rich countries.

      Urbanisation is occurring fastest in low and middle income countries due to rapid population growth and rural to urban migration

      Teacher tip

      Use Our World in Data to show interactive graphs on urban population growth. Let students explore how urbanisation rates differ between HICs, NICs, and LICs to visualise global trends and challenge misconceptions.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is a city?

      A very small village
      Correct answer: A large place where lots of people live and work
      A farm
      A forest

      Q2.
      Which of these is usually found in a city?

      Fields of crops
      Herds of cows
      Correct answer: Lots of shops and businesses
      Empty countryside

      Q3.
      What do we call an area where few people live?

      Urban
      Correct answer: Rural
      City centre
      High street

      Q4.
      A city has a population than a village.

      Correct Answer: bigger, larger

      Q5.
      Which of these is an example of a famous city?

      Amazon Rainforest
      Sahara Desert
      Correct answer: London
      Mount Everest

      Q6.
      What is the name for the very centre of a city, where shops and offices are often found?

      Suburb
      Countryside
      Rural area
      Correct answer: City centre

      4 Questions

      Q1.
      What is urbanisation?

      People moving to live in the countryside
      The number of new buildings being built
      Correct answer: The increase in the proportion of people living in towns and cities
      When people move to other countries

      Q2.
      What is meant by "natural increase"?

      More people are leaving than arriving
      More deaths than births
      Cities getting larger by area
      Correct answer: More births than deaths

      Q3.
      Which term means people moving from the countryside to cities?

      International migration
      Urban sprawl
      Suburbanisation
      Correct answer: Rural to urban migration

      Q4.
      In which type of country is urbanisation happening fastest today?

      High-income countries (HICs)
      Correct answer: Low-income and newly emerging countries (LICs and NEEs)
      Only in Europe
      Only in North America

      To help you plan your 8 geography lesson on: The growth of cities, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...