Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe some of the similarities and differences of living in different places around the world.

      Key learning points

      1. Life varies around the world in a range of different ways related to physical and human geography.
      2. There are similarities as well as differences in how we live around the world.
      3. There is inequality in wealth and housing within countries.
      4. Average incomes give us perceptions about a country but they give us a limited understanding of what a place is like.

      Keywords

      • Climate - an average of weather conditions (e.g. rain, sun, wind) in a place taken over a long period of time (usually 30 years or more)

      • Inequality - the uneven distribution of resources, opportunities, and living conditions

      • GDP per capita - the total monetary value of all the goods and services produced in a country over a year divided by the population

      Common misconception

      Everyone in high-income countries in the UK is wealthier than people in low-income countries like Kenya.

      The average income in the UK is higher than in Kenya, but there is a big variation in both countries. There are very wealthy people in Kenya and people on very low incomes in the UK.

      Teacher tip

      You could easily adapt this lesson so that pupils use computers to investigate lives around the world using the dollar street website.

      Equipment

      Atlases may be useful in this lesson.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is a wealthy country likely to have?

      A small population
      No cities
      Correct answer: Good schools and hospitals

      Q2.
      What do people need for a good quality of life?

      A fast car
      A large house
      Correct answer: Food, clean water, and healthcare
      A warm country

      Q3.
      What is life expectancy?

      The number of people in a country
      Correct answer: How long people are expected to live
      The number of children in school
      The size of a city

      Q4.
      Why do some countries have less clean water?

      They don’t need it
      Correct answer: Not enough money for water pipes and treatment
      They have too many lakes

      Q5.
      Which of the following are physical geography factors?

      wealth
      Correct answer: climate
      politics
      Correct answer: landforms

      Q6.
      What does ‘development’ mean in geography?

      The number of people in a country
      Correct answer: The improvement of people’s quality of life
      The amount of land a country has

      4 Questions

      Q1.
      What does GDP per capita measure?

      The number of people in a country
      Correct answer: The average income of people in a country
      The total population of a country

      Q2.
      Which of the following is most likely to affect inequality between countries?

      Correct answer: Differences in climate and natural resources
      The number of languages spoken
      The number of tourists
      The size of a country’s population

      Q3.
      What does inequality mean?

      Correct answer: Differences in wealth, opportunities, and living conditions
      The average life expectancy in a country
      The number of people in a country
      The education level of a population

      Q4.
      Is everyone in high-income countries like the UK wealthier than people in low-income countries like Kenya?

      People in low-income countries are always poorer.
      Yes, everyone in high-income countries is wealthier.
      Correct answer: No, there are still poor people in high-income countries.

      To help you plan your 8 geography lesson on: Lives around the world, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...