Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Perspectives on inequality and development

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain different perspectives on inequality and development.

      Key learning points

      1. Inequality is the uneven distribution of resources, opportunities, and living conditions.
      2. Inequality can be categorised as economic, social, political, digital and environmental.
      3. Inequality can vary over geographical space and between different groups.
      4. Development refers to the improvement in people's quality of life within a country or region.
      5. There are a variety of different perspectives on development.

      Keywords

      • Inequality - the uneven distribution of resources, opportunities, and living conditions.

      • Development - the improvement in people's quality of life within a country or region

      • Sustainable - meeting the needs of today without damaging the needs of future generations

      Common misconception

      Inequality just refers to the uneven distribution of wealth.

      Inequality is about more than wealth. It is the uneven distribution of resources, opportunities, and living conditions. It includes different categories such as economic, political, social, environmental and digital.

      Teacher tip

      The lesson refers to inequality across different ethnic groups. You may consider adapting this depending upon your local context.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What human geography factors affect peoples lives around the world?

      Correct answer: Wealth
      Climate
      Landforms
      Correct answer: Housing
      Correct answer: Laws

      Q2.
      What does GDP per capita measure?

      The size of a country’s population.
      Correct answer: The average income of people in a country.
      The total number of factories.

      Q3.
      What is the meaning of inequality?

      Equal distribution of wealth
      The average age of people in a country
      Correct answer: Differences in wealth, opportunities, and living conditions

      Q4.
      We can learn about countries by comparing their average income but...

      we also need to know where people live within a county clearly.
      Correct answer: it gives us a limited understanding of what a place is like.
      we can also rely on stereotypes.

      Q5.
      What is life expectancy?

      The number of people in a country
      Correct answer: How long people are expected to live
      The number of children in school

      Q6.
      What does ‘development’ mean in geography?

      The number of people in a country
      The size of a country’s population
      The amount of land a country has
      Correct answer: The improvement of people’s quality of life

      4 Questions

      Q1.
      Which of the following best describes inequality?

      Only the uneven distribution of wealth
      Differences in personal opinions and beliefs
      Correct answer: The uneven distribution of resources, opportunities, and living conditions
      A country's total population

      Q2.
      Which of the following is an example of inequality?

      Everyone having access to education
      Correct answer: Some people having better healthcare than others
      Equal pay for all workers
      Every country having the same amount of money

      Q3.
      What is sustainable development?

      A focus on short-term economic growth
      Expanding industries without considering the impact
      Only protecting the environment
      Correct answer: Meeting present needs without harming future generations

      Q4.
      Match up the description with the correct type of inequality.

      Correct Answer:economic,inequality in income and wealth

      inequality in income and wealth

      Correct Answer:social,inequality in access to healthcare

      inequality in access to healthcare

      Correct Answer:political,inequality in voting rights

      inequality in voting rights

      Correct Answer:environmental,inequality in air quality

      inequality in air quality

      Correct Answer:technological,inequality in access to internet technology

      inequality in access to internet technology


      To help you plan your 8 geography lesson on: Perspectives on inequality and development, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...