Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Consumption and climate change

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how consumption of resources contributes to climate change and identify solutions to reduce impact.

      Key learning points

      1. More greenhouse gases means more insulation of the planet, causing global warming.
      2. Human energy and food consumption can worsen global warming.
      3. Individual consumer choices, innovative farming practices and government policies can reduce global warming.
      4. The UK committed to reduce greenhouse gas emissions by 81% by 2035, compared to 1990 levels.

      Keywords

      • Consumption - the process of using up resources

      • Climate change - a large-scale and long-term change in the planet’s climate, including weather patterns and average temperatures

      • Greenhouses gas - gases in Earth’s atmosphere that trap heat

      Common misconception

      Methane from cow flatulence causes global warming.

      Ruminant animals (like cows and sheep) produce methane during digestion, 90–95% of this is released through eructation (burping). Methane is a greenhouse gas, which insulates our planet.

      Teacher tip

      Homework: ask students to calculate their carbon footprint using an online calculator and identifiy ways in which they will reduce their carbon footprint in the next week.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Solar power is an example of a resource.

      Correct Answer: renewable

      Q2.
      What does the phrase "extraction of resources" mean?

      To protect natural resources
      To add resources to nature
      Correct answer: To take natural resources from Earth
      To preserve all resources

      Q3.
      Why is overconsumption a problem?

      Correct answer: It uses up non-renewable resources too fast
      It creates more renewable resources
      It makes prices lower
      It encourages people to save more

      Q4.
      Which of these is a sustainable action?

      Leaving taps running
      Using coal for energy
      Correct answer: Planting new trees
      Throwing away plastic bottles

      Q5.
      What does sustainable development try to balance?

      Speed and comfort
      Correct answer: Needs of the present and future
      Growth and waste
      Pollution and weather

      Q6.
      Which of these is a challenge with natural resource use?

      Unlimited supply
      Everyone uses the same amount
      Correct answer: Some resources are running out
      They grow on trees

      4 Questions

      Q1.
      Match the keyword to its definition:

      Correct Answer:Consumption,The process of using up resources

      The process of using up resources

      Correct Answer:Climate change,Long-term change in the planet’s climate

      Long-term change in the planet’s climate

      Correct Answer:Greenhouse gas,Gases that trap heat in the atmosphere

      Gases that trap heat in the atmosphere

      Q2.
      What causes climate change?

      Solar panels
      Correct answer: Greenhouse gases trapping heat
      Wind turbines
      Trees absorbing carbon

      Q3.
      Which of the following is a greenhouse gas?

      Oxygen
      Nitrogen
      Correct answer: Methane
      Iron

      Q4.
      Why is it incorrect to say cow flatulence is the main source of methane?

      Cows don’t produce methane
      It’s just a myth
      Correct answer: Most methane comes from burping
      Methane is not a greenhouse gas

      To help you plan your 9 geography lesson on: Consumption and climate change, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...