Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe global patterns of food security and explain factors that affect food security.

      Key learning points

      1. Roughly one-third of all food produced globally is wasted every year, even as nearly 800 million people go hungry.
      2. Generally people in countries with a higher GDP per capita buy more food.
      3. Food security is the ability of people to access sufficient, safe, and nutritious food.
      4. Poverty, conflict, natural disasters and soil quality affect food security.
      5. Undernourishment occurs when someone isn’t receiving enough calories or essential nutrients to grow and function well.

      Keywords

      • GDP/capita - the total value of all the goods and services produced in a country (its Gross Domestic Product) in a year, divided by the population

      • Undernourished - occurs when someone isn’t receiving enough calories or essential nutrients to grow and function well

      • Food security - the ability of people to access sufficient, safe, and nutritious food

      Common misconception

      It is not possible to be overweight and undernourished at the same time.

      Undernourishment occurs when someone isn’t receiving enough calories or essential nutrients to grow and function well. So it is possible to over eat but not eat enough of the right foods to acquire sufficient nutrients.

      Teacher tip

      A homework challenge could be to come up with a solution to the problem of foodwaste and/or food insecurity.

      Content guidance

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the keyword to its definition:

      Correct Answer:Non-renewable,Cannot be replaced once used

      Cannot be replaced once used

      Correct Answer:Renewable,Can be replaced naturally in a short time

      Can be replaced naturally in a short time

      Correct Answer:Resource,Something useful we get from Earth

      Something useful we get from Earth

      Q2.
      Which of the following is a renewable resource?

      Coal
      Correct answer: Wind
      Oil
      Natural gas

      Q3.
      What is a non-renewable resource used for energy?

      Sunlight
      Correct answer: Coal
      Rain
      Wood

      Q4.
      Which of these is a human need that relies on natural resources?

      Social media
      Exercise
      Correct answer: Clean water
      Mobile phones

      Q5.
      Which resource is used to produce most of the world’s electricity?

      Correct answer: Fossil fuels
      Timber
      Plastic
      Crops

      Q6.
      What is the main problem with using non-renewable resources?

      They are easy to find
      Correct answer: They will eventually run out
      They’re too clean
      They’re free

      4 Questions

      Q1.
      Match the keyword to its definition:

      Correct Answer:Undernourished,When someone doesn’t get enough nutrients

      When someone doesn’t get enough nutrients

      Correct Answer:GDP/capita,Total value of goods and services ÷ population

      Total value of goods and services ÷ population

      Correct Answer:Food security,Access to enough safe, nutritious food

      Access to enough safe, nutritious food

      Q2.
      Which of the following might lead to someone being undernourished?

      Eating fast food every day
      Correct answer: Not getting enough protein or vitamins
      Drinking lots of water
      Exercising too often

      Q3.
      Which region is more likely to have low food security?

      Correct answer: A rural area in a low-income country
      A city in a high-income country
      A tourist area in Europe
      A farming town in the USA

      Q4.
      Why might someone be overweight but still undernourished?

      They are exercising too little
      They eat too many apples
      They skip breakfast
      Correct answer: They eat food high in calories but low in nutrients

      To help you plan your 9 geography lesson on: Food resources, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...