Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe what rare earth materials are, explain the challenges they create and potential solutions.

      Key learning points

      1. Rare earth materials are essential to modern technologies but challenging to extract and refine.
      2. Open pit mining can lead to deforestation, habitat and biodiversity loss.
      3. Extracting just one tonne of rare earth materials can produce up to 2,000 tonnes of toxic waste.
      4. Local communities are at risk of respiratory illnesses, reproductive and heart issues.
      5. Solutions include circular mineral harvesting, new technologies to improve recycling rates and new synthetic materials.

      Keywords

      • Rare earth materials - a group of 17 metallic elements that are essential to modern technologies but challenging to extract and refine

      • Reserves - the remaining extractable amount of resources, such as minerals or energy sources

      • Heavy metals - metallic elements with high density, atomic weight or atomic number, many are known for their toxicity

      Common misconception

      Rare earth materials are rare.

      Despite their name, they’re not actually rare in quantity, they’re just rarely found in concentrated, economically viable deposits.

      Teacher tip

      Homework research project: Identify any specific rare earth materials in an item you own. Work out their likely origin and plot on a map.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the keywords to their definitions.

      Correct Answer:finite,a resource that will run out one day

      a resource that will run out one day

      Correct Answer:renewable,a resource that can be naturally replaced

      a resource that can be naturally replaced

      Correct Answer:sustainable,using resources in a way that doesn’t cause harm

      using resources in a way that doesn’t cause harm

      Q2.
      Which of these is a finite resource?

      solar power
      trees
      Correct answer: coal
      wind

      Q3.
      What is the main challenge of meeting Earth's resource needs?

      There are too few people to use them.
      They are evenly shared.
      Everyone uses the same amount.
      Correct answer: Resources are limited and not shared equally.

      Q4.
      What makes a resource use sustainable?

      using more as fast as possible
      Correct answer: meeting current needs without harming the future
      ignoring future needs
      only using what is free

      Q5.
      Which of these resources is renewable?

      natural gas
      oil
      plastic
      Correct answer: wind

      Q6.
      Why can’t we rely only on using less to solve the resource problem?

      Correct answer: Some resources can’t be reused or reduced easily.
      People don’t want to change.
      We don’t know what resources are.
      Recycling is illegal.

      4 Questions

      Q1.
      Match the keywords with their definitions.

      Correct Answer:rare earth materials,17 metallic elements used in modern tech

      17 metallic elements used in modern tech

      Correct Answer:reserves,remaining extractable amount of a resource

      remaining extractable amount of a resource

      Correct Answer:heavy metals,toxic, dense metallic elements

      toxic, dense metallic elements

      Q2.
      What are rare earth materials mainly used for?

      building roads
      food production
      Correct answer: modern technologies
      clothing manufacturing

      Q3.
      Why are rare earth materials hard to extract?

      They are only found in one country.
      Correct answer: They are rarely in high concentrations.
      They are soft metals.
      They melt too easily.

      Q4.
      Why are rare earth materials often wrongly assumed to be rare?

      They're invisible underground.
      Correct answer: They're invisible underground.
      They were only discovered recently.
      They’re banned in most countries.

      To help you plan your 9 geography lesson on: Rare earth materials, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...