Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      The future: hydroponics and aquaponics

      Lesson details

      Learning outcome

      I can investigate how hydroponic and aquaponic systems function and explain their potential to revolutionise sustainable farming.

      Key learning points

      1. Hydroponics uses nutrient rich water to grow plants without soil.
      2. Aquaponics uses water from fish farming to nourish plants.
      3. They require fewer inputs: no soil, minimal water, less chemicals and produce higher yields than traditional farming.
      4. In the Zaatari refugee camp, aquaponics provided over 70% increase in fresh food for farmers.
      5. Hydro and aquaponics do have high setup costs, energy demands, and technical complexity, which can limit accessibility.

      Keywords

      • Hydroponics - using nutrient-rich water to grow plants without soil

      • Aquaponics - using nutrient-rich water from the farming of aquatic animals to nourish plants

      • Sustainability - meeting the needs of the present without compromising the ability of future generations to meet their own need

      Common misconception

      Hydroponic and aquaponic systems are completely self-sustaining or maintenance-free.

      Require regular monitoring, energy inputs and human intervention to stay productive.

      Teacher tip

      Try some basic hydroponics in the classroom using a mint or basil cutting and a jar of water, students will be able to observe the roots developing and the plant growing without soil over time.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the keywords with their meanings:

      Correct Answer:Resource,Something we use from the natural world

      Something we use from the natural world

      Correct Answer:Consumption,Using goods or services

      Using goods or services

      Correct Answer:Fossil fuel,Coal, oil or gas formed over millions of years

      Coal, oil or gas formed over millions of years

      Correct Answer:Scarcity,When there is not enough of something

      When there is not enough of something

      Q2.
      Which of these is a non-renewable resource?

      Wind
      Correct answer: Oil
      Sunlight
      Wood

      Q3.
      Which continent consumes the most energy overall?

      Africa
      Asia
      Europe
      Correct answer: North America

      Q4.
      When a resource is in short supply, we say it is .

      Correct Answer: scarce

      Q5.
      Which of these would reduce pressure on natural resources?

      Using more coal
      Leaving lights on
      Correct answer: Recycling
      Flying more

      Q6.
      Which country has the largest population and growing demand for resources?

      Correct answer: China
      Canada
      Australia
      Norway

      4 Questions

      Q1.
      Match the keywords with their definitions:

      Correct Answer:Hydroponics,Growing plants in nutrient-rich water

      Growing plants in nutrient-rich water

      Correct Answer:Aquaponics,Using fish waste water to grow plants

      Using fish waste water to grow plants

      Correct Answer:Sustainability,Meeting today’s needs without harm to future

      Meeting today’s needs without harm to future

      Q2.
      Why might farmers choose hydroponic or aquaponic systems?

      They cost more
      Correct answer: They use less water
      They only grow fish
      They need no energy

      Q3.
      Which of the following is a feature of aquaponics?

      Plant nutrients come from fertiliser
      Correct answer: Fish wastewater feeds the plants
      Plants are grown in soil
      There is no water used

      Q4.
      What is a common misunderstanding about hydroponics and aquaponics?

      They don’t grow real plants
      They work best with rice
      Correct answer: They don’t need any care or maintenance
      They are only used on farms

      To help you plan your 9 geography lesson on: The future: hydroponics and aquaponics, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...