Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can analyse the environmental and social consequences of palm oil production and explore sustainable alternatives.

      Key learning points

      1. Palm oil is sourced from the fruit of the oil palm tree.
      2. An area of rainforest, nearly the size of Greater London, has been wiped out in under a decade for oil palm plantations.
      3. Plantations are less dense and less diverse.
      4. Oil palm plantations are associated with the loss of forest for indigenous communities, forced labour and child labour.
      5. Experts recommend supporting certified sustainable palm oil, as it is the most land-efficient oil crop.

      Keywords

      • Palm oil - edible oil from the fruit of oil palm trees

      • Deforestation - the complete removal of trees

      • Biodiversity - the variety of living things in an ecosystem or area

      Common misconception

      Boycotting palm oil helps stop deforestation.

      Experts recommend supporting certified sustainable palm oil, as palm oil is the most land-efficient oil crop. Replacing it with less efficient crops like sunflowers could cause more deforestation.

      Teacher tip

      You could ask students to get any food/product packets out that they have in their bag and to see if you can find palm oil in the classroom.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of these is a natural resource?

      Bricks
      Electricity
      Correct answer: Freshwater
      Plastic

      Q2.
      Which is a non-renewable resource?

      Wind
      Correct answer: Coal
      Sunlight
      Rain

      Q3.
      Which is not a renewable resource?

      Wind
      Correct answer: Oil
      Hydropower
      Solar

      Q4.
      What is meant by a renewable resource?

      One that can be burnt
      One that is always in short supply
      Correct answer: One that can naturally be replaced quickly
      One that cannot be reused

      Q5.
      Why might natural resources run out?

      We recycle too much
      We don’t use enough technology
      Correct answer: We use them faster than nature replaces them
      They are renewable

      Q6.
      Which of these comes from a renewable source?

      Petrol
      Correct answer: Wood from managed forests
      Coal
      Plastic

      4 Questions

      Q1.
      Match the keyword to its definition:

      Correct Answer:Palm oil,Edible oil from oil palm fruit

      Edible oil from oil palm fruit

      Correct Answer:Deforestation,The complete removal of trees

      The complete removal of trees

      Correct Answer:Biodiversity,Variety of living things in an area

      Variety of living things in an area

      Q2.
      Why has rainforest been cleared in parts of the world?

      To build cities
      Correct answer: To grow oil palm trees
      To plant rice
      To dig for gold

      Q3.
      What is a problem with oil palm plantations?

      They are very colourful
      They are rich in biodiversity
      They use too little land
      Correct answer: They are less diverse than rainforest

      Q4.
      Why do experts recommend certified sustainable palm oil instead of a full ban?

      It tastes better
      It is cheaper
      Correct answer: It uses less land than other oils
      It grows faster than trees

      To help you plan your 9 geography lesson on: The palm oil dilemma, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...