Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Windfarms: Decision making exercise

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the human and physical requirements for wind farm sites and evaluate potential site locations.

      Key learning points

      1. Wind speeds are higher in offshore, high-altitude, flat areas as they are less sheltered.
      2. Wind farms should be located far from densely populated areas and close to the electricity grid.
      3. Many people campaign against wind farms due to the noise and visual impact.
      4. Geographers often use a cost benefit analysis to help make decisions.
      5. OS maps are a good source of information for potential sites.

      Keywords

      • Wind turbine - a device that generates electricity from wind power

      • Wind farm - an area in the countryside where a group of wind turbines has been placed to generate electricity

      • Sheltered - a location that is protected from harsh conditions such as strong winds

      • Electricity grid - a network of wires, power stations and systems that deliver electricity from where it is produced to where it is used by consumers

      Common misconception

      Wind farms are best located as remotely as possible.

      Wind farms should be located far from densely populated areas but close to the electricity grid. If they are too remote, the cost of connecting them to the grid will be high.

      Teacher tip

      When asking students for their opinion on a scale bar (found in learning cycle 1), simply run your finger along the scale and ask them to raise their hand when it aligns with their opinion. It is possible to then ask individual students to justify their decisions.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the term to its definition.

      Correct Answer:Renewable,Can be replaced naturally in a short time

      Can be replaced naturally in a short time

      Correct Answer:Non-renewable,Cannot be replaced quickly and will eventually run out

      Cannot be replaced quickly and will eventually run out

      Correct Answer:Natural resource,Materials or substances that occur naturally in the environment

      Materials or substances that occur naturally in the environment

      Q2.
      Which of the following is an example of a renewable natural resource?

      Coal
      Oil
      Correct answer: Solar energy
      Natural gas

      Q3.
      Coal, oil, and gas are examples of fuels.

      Correct Answer: fossil

      Q4.
      Which of these is not a non-renewable resource?

      Correct answer: Wind energy
      Coal
      Oil
      Natural gas

      Q5.
      Why can using non-renewable resources be a problem?

      They’re all found in cold places
      They never run out
      They grow back after a few weeks
      Correct answer: They can cause pollution and will run out one day

      Q6.
      Which statement is true about Earth's natural resources?

      Correct answer: Some can be replaced quickly, others cannot
      They are unlimited
      Humans don’t use them much
      They all last forever

      4 Questions

      Q1.
      Match the keywords to their definitions.

      Correct Answer:Wind turbine,A device that generates electricity from wind

      A device that generates electricity from wind

      Correct Answer:Wind farm,Group of wind turbines in the same place

      Group of wind turbines in the same place

      Correct Answer:Sheltered,Protected from strong winds or harsh conditions

      Protected from strong winds or harsh conditions

      Correct Answer:Electricity grid,System that moves electricity to homes and buildings

      System that moves electricity to homes and buildings

      Q2.
      Why are wind farms not placed in very sheltered areas?

      Correct answer: There’s not enough wind
      There’s too much sunlight
      There are fewer roads
      They are hard to build

      Q3.
      Which of these is a good location for a wind farm?

      On a quiet street in a city
      Deep inside a forest
      Correct answer: On a windy hill near the electricity grid
      In a sheltered valley

      Q4.
      What is a likely problem with building a wind farm in a very remote location?

      Not enough grass
      Correct answer: Expensive to connect to the grid
      People live too close
      The wind is too strong

      To help you plan your 9 geography lesson on: Windfarms: Decision making exercise, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...