Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe what Moscow is like using the six features that interact to make a place.

      Key learning points

      1. Moscow is Russia’s capital city and can be understood through the six features that interact to make a place.
      2. Moscow is located in western Russia on the River Moskva. It has a well developed infrastructure.
      3. Moscow is Europe’s largest city and is home to a population of over 12 million.
      4. Moscow’s culture has been shaped by centuries of diverse influences including religion and migrant populations.
      5. Moscow holds over one fifth of Russia's wealth and is home to the national government which is housed in the Kremlin.

      Keywords

      • Demography - the study of populations

      • GDP per capita - the total value of all the goods and services produced in a country (its Gross Domestic Product or GDP) in a year, divided by the population to give an amount per person

      • Place - a location with meaning, shaped by its physical and human characteristics and how people perceive, experience, and give value to it

      Common misconception

      Moscow represents life in Russia.

      Moscow is not representative of all of Russia; life in other regions can be very different. Moscow is the richest and most developed part of the country and other regions vary in terms of culture, economy, and infrastructure.

      Teacher tip

      Use streetview to look at diffent areas of the city. Suggestions include the area around the Kremlin, Red Square, Tverskoy, Arbat and Yasenevo.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the keywords to their meanings.

      Correct Answer:Capital city,a city where a country’s government is based

      a city where a country’s government is based

      Correct Answer:Population,the number of people living in a place

      the number of people living in a place

      Correct Answer:Continent,a large continuous area of land (e.g. Europe)

      a large continuous area of land (e.g. Europe)

      Q2.
      What continent is Moscow located in?

      Asia
      Correct answer: Europe
      Africa
      North America

      Q3.
      Which factor explains uneven population distribution in Russia?

      Rainfall
      Borders
      Soil colour
      Correct answer: Climate and infrastructure

      Q4.
      Which of these is a common misunderstanding about Russian population?

      That it is decreasing
      That people prefer cities
      That Moscow is the capital
      Correct answer: That most Russians live in the east

      Q5.
      What is one effect of urbanisation in Russia?

      Correct answer: Greater demand for infrastructure
      More people live in rural areas
      Forests grow in cities
      Less need for farming

      Q6.
      What is a challenge of Russia’s size?

      Correct answer: Difficult to connect remote areas
      Too many people
      No natural resources
      Too warm for farming

      4 Questions

      Q1.
      Match the keywords to their correct definitions.

      Correct Answer:place,A location with meaning shaped by people and features

      A location with meaning shaped by people and features

      Correct Answer:GDP per capita,GDP divided by population to get value per person

      GDP divided by population to get value per person

      Correct Answer:demography,The study of populations

      The study of populations

      Q2.
      What is the population of Moscow?

      Correct answer: Over 12 million
      Just over 1 million
      Around 5 million
      Nearly 20 million

      Q3.
      Which of the following best describes the Kremlin?

      A major airport
      Correct answer: A government building complex
      A mountain range
      A natural landmark

      Q4.
      Which of the following best describes Moscow’s economic importance?

      It has a small, mostly rural economy
      It depends on farming and forestry
      Correct answer: It is the centre of national government and wealth
      It has little political influence

      To help you plan your 9 geography lesson on: Moscow: A city in Russia, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...