Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Physical Landscapes and Landforms across Russia

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe the physical landscapes and landforms across Russia, including rivers, seas, mountain ranges, plains, and plateaus.

      Key learning points

      1. Russia's physical geography includes the Ural Mountains, Siberian Plateau, and vast plains.
      2. Russia has diverse landforms, including highlands in the south and flat plains in the north.
      3. The Volga River is the longest river in Europe and flows through central Russia.
      4. The Kamchatka Peninsula has volcanic landscapes with active volcanoes.
      5. The Caspian Sea, located in southern Russia, is the world's largest inland body of water.

      Keywords

      • Landform - a natural feature created by a process such as erosion or deposition

      • Plateau - a large area of high ground with steep sides and a flat top

      • Peninsula - a piece of land that is almost all surrounded by water, except for a small part that is connected to a larger landmass

      Common misconception

      That Russia is entirely a harsh, cold, mountainous, barren landscape.

      Some parts of Russia do experience a harsh environment, but Russia is the largest country in the world by area, and so it has a diverse range of environments within it from mountains and volcanoes to vast plains and mighty rivers.

      Teacher tip

      Use google maps to zoom in on some of the physcial features of Russia. Then use street view to see what the areas look like in real life.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the keywords to their definitions:

      Correct Answer:Continent,A large landmass, like Europe or Asia

      A large landmass, like Europe or Asia

      Correct Answer:Climate,Average weather conditions in a region over a long period of time

      Average weather conditions in a region over a long period of time

      Correct Answer:Physical feature,A natural part of the landscape like a river

      A natural part of the landscape like a river

      Q2.
      On which two continents is Russia located?

      Europe and Africa
      Asia and Africa
      Correct answer: Europe and Asia
      North America and Europe

      Q3.
      Russia has a large number of features, including mountains and rivers.

      Correct Answer: physical

      Q4.
      What does Russia's size mean for its climate?

      It is hot everywhere
      It rains every day
      Correct answer: It has many different climates
      It’s always warm in winter

      Q5.
      Which ocean lies to the north of Russia?

      Atlantic Ocean
      Pacific Ocean
      Correct answer: Arctic Ocean
      Indian Ocean

      Q6.
      Why do parts of Russia have very cold winters?

      They are near the Equator
      Correct answer: They are a long way from the sea
      They are on an island
      They are always sunny

      4 Questions

      Q1.
      Match the keywords to their correct definitions:

      Correct Answer:Landform,A natural feature shaped by erosion or deposition

      A natural feature shaped by erosion or deposition

      Correct Answer:Plateau,Flat high ground with steep sides

      Flat high ground with steep sides

      Correct Answer:Peninsula,Land mostly surrounded by water but joined to mainland

      Land mostly surrounded by water but joined to mainland

      Q2.
      Which of these is an example of a landform?

      A city
      Correct answer: A mountain
      A factory
      A railway

      Q3.
      A is a flat area of high land with steep sides.

      Correct Answer: plateau

      Q4.
      Which of these best explains why not all of Russia is cold and mountainous?

      It’s near the Equator
      It’s all coastal
      Correct answer: It is so large it covers many climates and landscapes
      It is mostly desert

      To help you plan your 9 geography lesson on: Physical Landscapes and Landforms across Russia, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...