Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe the distribution of Russia's main biomes and explain how vegetation is adapted to the climate and soil conditions in each.

      Key learning points

      1. Russia's main biomes include tundra, taiga, temperate forest and steppe.
      2. Descriptions of distribution involve three steps: identify map features - general pattern - specific details.
      3. The pattern of biome distribution is broadly latitudinal with tundra occupying the northernmost latitudes.
      4. Climate and soil type varies between the biomes and determines the type of dominant vegetation.
      5. Vegetation is adapted to the climate and soil conditions of the biome.

      Keywords

      • Biome - a large region of the world with places that have similar climates, vegetation and animals

      • Distribution - the way something is spread out or arranged over a specific geographic area

      • Tundra - a cold, treeless area with frozen ground and low plants like mosses and grasses

      • Taiga - a cold, northern forest of mainly pine and spruce trees

      Common misconception

      When describing patterns of distribution from maps pupils can make the mistake of including information not available on the map itself and get tempted to explain patterns.

      Use only the available information to write a description of what you see on the map including the general pattern and specific details provided by the legend, labels, compass rose and scale.

      Teacher tip

      Pupils could investigate how the arctic hare (tundra), wolverine (taiga), brown bear (temperate forest) and antelope (temperate grassland) are adapted to their respective biomes.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the keyword to its meaning.

      Correct Answer:Siberia,A region in eastern Russia with harsh climate

      A region in eastern Russia with harsh climate

      Correct Answer:Permafrost,Frozen soil that stays solid most of the year

      Frozen soil that stays solid most of the year

      Correct Answer:Natural gas,A fossil fuel found underground

      A fossil fuel found underground

      Correct Answer:Renewable energy,A clean source of power like solar or wind

      A clean source of power like solar or wind

      Correct Answer:Pipeline,A way to transport oil or gas

      A way to transport oil or gas

      Q2.
      Which natural resource is Russia especially rich in?

      Diamonds
      Coffee
      Correct answer: Natural gas
      Cotton

      Q3.
      What is one reason Russia's rivers are important?

      They are used for surfing
      They are warm all year
      They don’t freeze
      Correct answer: They transport resources

      Q4.
      What is a pipeline used for in Russia?

      Carrying people
      Correct answer: Transporting oil and gas
      Moving electricity
      Keeping roads warm

      Q5.
      Which sea lies to Russia’s north?

      Red Sea
      Black Sea
      Correct answer: Arctic Ocean
      Mediterranean Sea

      Q6.
      Why do some Russian rivers freeze for months?

      Correct answer: Because of the very cold winter temperatures
      Due to mountain winds
      Due to tropical storms
      They are very shallow

      4 Questions

      Q1.
      Match the keywords to their correct meanings.

      Correct Answer:Biome,Region with similar climate, vegetation, and animals

      Region with similar climate, vegetation, and animals

      Correct Answer:Distribution,Where something is found or spread across an area

      Where something is found or spread across an area

      Correct Answer:Tundra,Cold treeless land with mosses and grasses

      Cold treeless land with mosses and grasses

      Correct Answer:Taiga,Cold forest of pines and spruces

      Cold forest of pines and spruces

      Correct Answer:Steppe,Flat grassland with few trees

      Flat grassland with few trees

      Q2.
      What kind of trees grow in the taiga biome?

      Palm and oak
      Correct answer: Pine and spruce
      Maple and birch
      Apple and orange

      Q3.
      What kind of trees grow in the temperate forest biome?

      Palm and maple
      Pine and spruce
      Correct answer: Oak and birch
      Apple and orange

      Q4.
      A student describes Russia’s biome distribution by writing, “The taiga is there because it’s cold and it has pine trees.” What is the main issue with this?

      It's not using a compass
      It doesn't explain the map
      Correct answer: It is explaining, not describing
      It’s using the wrong biome

      To help you plan your 9 geography lesson on: The biomes of Russia, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...