Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Climate and biomes of the Democratic Republic of the Congo

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe the climate and major biomes of the DRC.

      Key learning points

      1. The DRC has an equatorial climate with high temperatures and heavy rainfall.
      2. The country is home to diverse biomes, including rainforest, savanna, and wetlands.
      3. The climate creates opportunities and challenges for agriculture, wildlife, and human settlements.
      4. Some areas face seasonal flooding, while others experience drought.

      Keywords

      • Biome - a large region of the world with places that have similar climates, vegetation and animals that have adapted to living there

      • Equatorial climate - a climate with consistently high temperatures, frequent high rainfall and a very short dry season, found in locations near the Equator

      • Savanna - a biome that is predominantly grassland with scattered trees and shrubs, found in locations near the Equator

      • Wetland - a biome where the land is either permanently or seasonally flooded or saturated

      Common misconception

      That places which experience rain, particularly heavy rain as in the DRC, musn't experience water scarcity or drought.

      Heavy rainfall is experienced in some parts of the DRC such as rainforests whilst other parts such as savanna are very dry. Furthermore rainforests are depleting and savanna is expanding as global temperatures are rising, increasing risks of drought.

      Teacher tip

      Put students into groups and allocate each group either an animal or a crop of the DRC. Ask them to research and report on what makes their animal or crop suited to growth in the DRC climate, and exactly where and how it grows or lives. Examples include crops like cassava, or animals of the savanna.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is the capital city of the Democratic Republic of the Congo?

      Correct answer: Kinshasa
      Istanbul
      Dubai
      Windhoek

      Q2.
      Which river is the DRC known for?

      Nile River
      Correct answer: Congo River
      Limpopo River
      Zambezi River

      Q3.
      The DRC is located on which continent?

      Asia
      South America
      Correct answer: Africa
      Australia

      Q4.
      What geographical feature dominates the DRC's central region?

      Sahara Desert
      Correct answer: Congo Basin
      Ethiopian Highlands

      Q5.
      Which of these countries does not border the DRC?

      Uganda
      Rwanda
      Correct answer: Nigeria
      Angola

      Q6.
      What is one of the DRC's major natural resources?

      Diamonds
      Correct answer: Cobalt
      Oil

      4 Questions

      Q1.
      What is a biome?

      A type of soil
      Correct answer: A large region with similar climates, vegetation, and animals
      A type of weather
      A species of plant

      Q2.
      Which biome is mainly found in the DRC, due to its equatorial climate?

      Desert
      Tundra
      Savanna
      Correct answer: Rainforest

      Q3.
      What climate does the Democratic Republic of the Congo primarily experience?

      Temperate climate
      Correct answer: Equatorial climate
      Arctic climate
      Desert climate

      Q4.
      Does the DRC experience water scarcity or drought despite its frequent rainfall?

      Correct answer: Yes, it can experience water scarcity or drought.
      No, it does not experience any water issues.
      Only in the rainforest regions.
      The DRC always has abundant water.

      To help you plan your 8 geography lesson on: Climate and biomes of the Democratic Republic of the Congo, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...