Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Climate change and the Democratic Republic of the Congo

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how climate change is affecting the DRC and its people.

      Key learning points

      1. Climate change is causing rising temperatures, extreme weather, and habitat loss in the DRC.
      2. Deforestation is reducing the rainforest's ability to absorb carbon dioxide.
      3. Flooding and droughts are affecting agriculture and food security.
      4. The DRC's role in climate action is crucial for global environmental health.

      Keywords

      • Climate change - a large-scale and long-term change in the planet’s climate, including weather patterns and average temperatures

      • Carbon sink - anything that absorbs and stores more carbon dioxide than it releases

      • Biodiversity - all the living things in an ecosystem or area

      • Agriculture - the science and practice of cultivating soil and farming

      • Food insecurity - not being able to regularly access enough safe and nutritious food to live, work and play

      Common misconception

      That the most important rainforest to protect is the Amazon and that other rainforests are smaller so they don't matter as much.

      Tropical rainforests are rich in biodiversity and play a crucial role in regulating Earth's climate as carbon sinks. Rainforests in Africa or Asia are as important as the Amazon in South America, so global climate action is needed to protect them.

      Teacher tip

      Students could work in groups to do some research about organisations working to conserve the rainforest in the DRC. Then each group could give a presentation about their findings. Remind students to use trustworthy sources of data when researching online.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is the capital city of the Democratic Republic of the Congo?

      Nairobi
      Correct answer: Kinshasa
      Lagos
      Cairo

      Q2.
      The DRC is located near which important line of latitude?

      Tropic of Capricorn
      Tropic of Cancer
      Correct answer: Equator
      Arctic Circle

      Q3.
      The rainforest is one of the largest rainforests in the world and is found in the DRC.

      Correct Answer: Congo

      Q4.
      What type of biome covers much of the DRC?

      Desert
      Correct answer: Rainforest
      Tundra
      Savanna

      Q5.
      What is a major challenge facing the DRC’s rainforest?

      Too little rain
      Correct answer: Deforestation
      Freezing temperatures
      High altitude

      Q6.
      Which river is very important to transport and life in the DRC?

      Nile
      Correct answer: Congo
      Amazon
      Zambezi

      4 Questions

      Q1.
      What is climate change?

      A short-term change in the weather
      Correct answer: A large-scale, long-term change in Earth’s climate
      A change in local temperature for one day
      Seasonal change in weather

      Q2.
      What is a carbon sink?

      A place that releases lots of carbon
      A type of forest fire
      Correct answer: A system that absorbs and stores more carbon than it releases
      A river that carries carbon away

      Q3.
      Which rainforest acts as a carbon sink in the DRC?

      Amazon
      Correct answer: Congo
      Taiga
      Borneo

      Q4.
      Many people mistakenly believe that only the rainforest needs protecting, but the Congo rainforest is just as important.

      Correct Answer: Amazon

      To help you plan your 8 geography lesson on: Climate change and the Democratic Republic of the Congo, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...