Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Colonial history and legacy of the Democratic Republic of the Congo

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe the impact of colonial rule on the DRC and its lasting effects.

      Key learning points

      1. The DRC was a former Belgian colony and has had multiple names over time including the Belgian Congo and Zaire.
      2. King Leopold II exploited the country's natural resources and people, causing millions of deaths.
      3. After independence in 1960, the DRC faced political instability and conflict.
      4. Colonial borders and exploitation still affect the DRC today.

      Keywords

      • Colony - a country or area that is controlled by another country and has people living there from the controlling country

      • Legacy - something handed down or passed on from an earlier generation

      • Natural resources - resources that come from Earth without human influence and can be used for human needs

      • Border - the dividing lines between two countries

      • To exploit - to use something for personal benefit

      Common misconception

      That countries are always the same shape and size, with the same borders and the same name throughout their history and that these aspects will never change.

      History has shown that in many countries borders move, countries expand or shrink and the name of any given country is not fixed and permanent. These things are often the result of conflict or warfare which causes significant political change.

      Teacher tip

      Read a passage from Conrad's 'Heart of darkness' to get pupils thinking about the impact of colonialism in the DRC.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What continent is the Democratic Republic of the Congo (DRC) in?

      Asia
      Europe
      Correct answer: Africa
      South America

      Q2.
      Which of the following countries borders the DRC?

      Brazil
      Kenya
      Correct answer: Uganda
      Spain

      Q3.
      What is the capital city of the DRC?

      Correct answer: Kinshasa
      Paris
      Tokyo
      Nairobi

      Q4.
      The DRC is located closest to which major line of latitude?

      Tropic of Cancer
      Correct answer: Equator
      Arctic Circle
      Tropic of Capricorn

      Q5.
      What type of climate does the DRC have?

      Desert
      Temperate
      Arctic
      Correct answer: Tropical

      Q6.
      Approximately how many people live in the DRC?

      5 million
      20 million
      50 million
      Correct answer: Over 100 million

      4 Questions

      Q1.
      Which European country colonised the Democratic Republic of the Congo (DRC)?

      France
      Germany
      Correct answer: Belgium
      Britain

      Q2.
      What does the word colony mean?

      A country that rules over others
      Correct answer: A country or area controlled by another country
      A large group of animals
      A place with many natural disasters

      Q3.
      What does "to exploit" mean in colonial history?

      To protect and preserve
      To learn from something
      Correct answer: To use something for personal benefit
      To make something fun

      Q4.
      What was one main reason Belgium wanted to colonise the Congo?

      To learn local languages
      To study wildlife
      Correct answer: To gain natural resources
      To make peace

      To help you plan your 8 geography lesson on: Colonial history and legacy of the Democratic Republic of the Congo, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...