Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Life in the Democratic Republic of the Congo

      Lesson details

      Learning outcome

      I can compare urban and rural life in the DRC.

      Key learning points

      1. Life in the DRC varies greatly between rural villages and urban areas like Kinshasa.
      2. Rural life relies on subsistence farming and small-scale trade.
      3. Urban life includes a wide range of jobs, from informal market vendors to high-income professionals.
      4. High-income careers exist in areas such as banking and the oil and mining industries.

      Keywords

      • Rural - something to do with the countryside

      • Urban - something to do with a city or town

      • Subsistence farming - farming that provides enough food for the farmer and their family to live on, rather than for them to sell

      • Migration - moving from one place to another with the intention of staying there for some time

      • Informal employment - jobs that are not officially recorded or regulated and do not involve the payment of taxes

      Common misconception

      That housing in cities is better / bigger / cheaper / more available than in rural areas.

      Cities are often perceived to have better or more housing but this is not always the case. Inner city housing can be small and run down; people who move to cities may not find accomodation at all and may have to live in informal settlements.

      Teacher tip

      There is opportunity for further research and comparison between the earnings of people in various industries of the DRC and people in the same industries and professions in other countries. Direct comparisons like this can be useful in making situations more tangible for students to understand.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Where is the DRC located?

      Northern Africa
      Correct answer: Central Africa
      Eastern Africa
      Southern Africa

      Q2.
      Which of the following best describes the DRC’s population?

      Small and spread out
      Very small for its size
      Correct answer: One of the largest in Africa
      Mostly elderly people

      Q3.
      Match the term to its description:

      Correct Answer:Colony,Country controlled by another country

      Country controlled by another country

      Correct Answer:Legacy,Something handed down from the past

      Something handed down from the past

      Correct Answer:Border,Dividing line between countries

      Dividing line between countries

      Q4.
      What language is commonly spoken in the Democratic Republic of the Congo?

      Correct answer: French
      Spanish
      Portuguese

      Q5.
      What has been one lasting impact (legacy) of colonialism in the DRC?

      Stable borders with no disputes
      Wealth spread evenly among the people
      Correct answer: Political instability and conflict over resources
      Immediate independence and peace

      Q6.
      The DRC shares the Congo with its neighbour, the Republic of the Congo.

      Correct Answer: River, river

      4 Questions

      Q1.
      Which of these are primary industries?

      Correct answer: agriculture
      Correct answer: mining
      banking
      teaching
      Correct answer: fishing

      Q2.
      Most people in rural areas of the DRC ...

      have high-earning careers in the oil industry.
      Correct answer: work in agriculture and rely on subsistence farming for food.
      Correct answer: work in mining for natural resources.
      carry out office work.

      Q3.
      People migrate to cities like Kinshasa because ...

      Correct answer: there are opportunities for higher-paid jobs.
      it is cheaper to live there than in the countryside.
      Correct answer: there is better access to health care and education.
      the population of the cities is growing.

      Q4.
      Informal employment ...

      pays the most.
      Correct answer: pays the least.
      involves a contract and regular hours of work.
      Correct answer: has no regular hours of work or guaranteed income.

      To help you plan your 8 geography lesson on: Life in the Democratic Republic of the Congo, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...