Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Physical landscapes of the Democratic Republic of Congo

      Lesson details

      Learning outcome

      I can identify and explain the importance of the DRC's key physical features.

      Key learning points

      1. The DRC's physical geography includes mountains, lakes, rivers, and the Congo Basin.
      2. The Congo River is the second longest river in Africa and is important for transport and hydroelectric power.
      3. The Great Rift Valley runs through the eastern DRC, forming mountains and volcanoes.
      4. Natural landscapes affect where people live and how they use resources.

      Keywords

      • Hydroelectric power (HEP) - hydroelectric power generates electricity by using water

      • Volcanic - volcanic describes something that is created by a volcano

      • Valley - a valley is a long, low-lying area of land surrounded by hills or mountains

      • Natural resources - natural resources are those that come from Earth without human influence and can be used for human needs

      Common misconception

      That the Democratic Republic of the Congo and neighbouring country, the Republic of Congo, are the same country. Students can inadvertently shorten DRC to 'Congo' in verbal or written work.

      The DRC and the Republic of Congo are two separate countries in central Africa. The Congo River forms part of the border between the countries; their capital cities Kinshasa and Brazzaville are located on oppposite banks of the river from each other.

      Teacher tip

      Give students a blank outline map of the DRC and ask them to annotate it or shade it to show key features of the physical landscape such as the Great Rift Valley and the Congo River.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Where is the Democratic Republic of the Congo located?

      Northern Africa
      West Africa
      Correct answer: Central Africa
      Southern Africa

      Q2.
      What is a major river that flows through the DRC?

      Nile
      Correct answer: Congo
      Amazon
      Zambezi

      Q3.
      Which of the following best describes the DRC’s climate?

      Desert
      Correct answer: Equatorial
      Mediterranean
      Temperate

      Q4.
      What is a biome found in much of the DRC?

      Tundra
      Correct answer: Rainforest
      Polar

      Q5.
      What is a key feature of the DRC's population?

      It’s very small
      Most people live in deserts
      Correct answer: It is one of the most populous countries in Africa
      Everyone lives in rural villages

      Q6.
      What is a legacy of colonialism in the DRC?

      Unchanged borders
      Strong infrastructure
      A high-tech economy
      Correct answer: Ongoing exploitation of natural resources

      4 Questions

      Q1.
      What natural feature is used to generate hydroelectric power in the DRC?

      Volcanoes
      Forests
      Correct answer: Rivers
      Mountains

      Q2.
      Part of the DRC lies within which major geographical feature that includes deep valleys and volcanoes?

      Andes Mountains
      Correct answer: Great Rift Valley
      Sahara Desert
      Amazon Basin

      Q3.
      Which statement about the Democratic Republic of the Congo (DRC) is correct?

      The DRC and the Republic of the Congo are the same country.
      The DRC is in North Africa.
      Correct answer: The DRC and the Republic of the Congo are two different countries.
      The DRC is an island nation.

      Q4.
      Which of these is not a feature of the DRC’s landscape?

      Correct answer: Deserts
      Rainforests
      Volcanoes
      Rivers

      To help you plan your 8 geography lesson on: Physical landscapes of the Democratic Republic of Congo, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...