Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      The tropical rainforest in the Democratic Republic of Congo

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the importance of the Congo rainforest and the threats it faces.

      Key learning points

      1. The Congo is the world's second largest tropical rainforest.
      2. The Congo rainforest is in the Congo Basin, which spans 6 countries.
      3. Over 400 species of mammal live in the Congo, including gorillas and okapi.
      4. 32 billion tonnes of carbon is stored in trees and plants in the Congo rainforest.
      5. Deforestation threatens biodiversity and local communities that depend on the forest.

      Keywords

      • Tropical rainforest - areas of dense forest found close to the Equator where it is warm and there are high levels of rainfall

      • Deforestation - the complete removal of trees

      • Carbon sink - anything that absorbs and stores more carbon dioxide than it releases

      • Biodiversity - all the living things in an ecosystem or area

      Common misconception

      That the Congo rainforest is only found in the DRC.

      The Congo rainforest is found in the Congo Basin, which spans six countries in Africa: Cameroon, Central African Republic, Democratic Republic of the Congo, Republic of the Congo, Equatorial Guinea and Gabon.

      Teacher tip

      Remember that several of the causes of deforestation can happen by legal means or illegally. For example, logging may be done by commercial companies or through illegal activity. Whether legal or illegal, they all contribute to the total deforestation experienced in the DRC each year.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Where is the DRC located?

      Northern Africa
      Eastern Africa
      Correct answer: Central Africa
      Southern Africa

      Q2.
      The DRC is rich in resources like copper, cobalt and diamonds.

      Correct Answer: natural

      Q3.
      What major valley system passes through the eastern part of the DRC?

      Amazon Valley
      Correct answer: Rift Valley
      Sahara Valley

      Q4.
      Match the term to its description:

      Correct Answer:Colony,Country controlled by another country

      Country controlled by another country

      Correct Answer:Legacy,Something handed down from the past

      Something handed down from the past

      Correct Answer:Border,Dividing line between countries

      Dividing line between countries

      Q5.
      Which major river flows through the DRC and is a vital natural resource?

      Nile
      Correct answer: Congo
      Amazon
      Limpopo

      Q6.
      A climate is found near the Equator and features high rainfall and hot temperatures year-round.

      Correct Answer: tropical, equatorial

      6 Questions

      Q1.
      What is a rainforest?

      A cold forest with little rainfall
      Correct answer: A dense forest found near the Equator with high rainfall
      A dry, desert-like forest
      A forest found only in Europe

      Q2.
      The removal of all trees from an area is called ...

      Correct Answer: deforestation

      Q3.
      What does a carbon sink do?

      Creates carbon dioxide
      Correct answer: Stores and absorbs carbon dioxide
      Destroys trees
      Releases more carbon than it absorbs

      Q4.
      Which of the following is true about the Congo Rainforest?

      It is only found in the DRC
      Correct answer: It stretches across several Central African countries
      It is located only in South America
      It covers just small patches of land

      Q5.
      Why is the rainforest important for biodiversity?

      It has no animals
      It supports only one type of plant
      Correct answer: It provides a home for a huge variety of plants and animals
      It is mostly bare land

      Q6.
      The Congo Rainforest acts as a giant sink, helping to combat climate change.

      Correct Answer: carbon

      To help you plan your 8 geography lesson on: The tropical rainforest in the Democratic Republic of Congo, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...