Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      History and legacy: Empires, borders and religion

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how religion and historical empires have shaped the Middle East.

      Key learning points

      1. Judaism, Christianity and Islam began in the region.
      2. Empires shaped borders in the Middle East.
      3. Colonial rule created modern political borders.

      Keywords

      • Judaism - the religion observed by many Jewish people, characterised by belief in one God and a religious life based on the Torah and the Talmud

      • Christianity - the religion followed by Christians, based on the person and teachings of Jesus Christ

      • Islam - the religion followed by Muslims, centred on the belief in one God, Allah, and the teachings of the Prophet Muhammad

      • Empire - a group of countries or regions ruled by one leader or country

      • Colonialism - when one country takes control of all, or parts, of another country

      Common misconception

      Christianity is the oldest religion that originated in the Middle East.

      Judaism is almost 2000 years older than Christianity.

      Teacher tip

      This lesson requires sensitivity when taught as it touches on themes which are very controversial. There are possibilities for a more in-depth analysis of modern-day conflict and the implications on borders, however, the way this is taught will be influenced by each school's context.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the keywords to their meanings:

      Correct Answer:aquifer,A supply of underground water

      A supply of underground water

      Correct Answer:irrigation,Watering crops using controlled systems

      Watering crops using controlled systems

      Correct Answer:scarcity,Shortage of something needed

      Shortage of something needed

      Correct Answer:desalination,Removing salt from seawater

      Removing salt from seawater

      Q2.
      Which of these rivers flows through the Middle East?

      Amazon
      Correct answer: Euphrates
      Danube
      Yangtze

      Q3.
      Which country in the Middle East relies heavily on desalination to meet its water needs?

      Iran
      Yemen
      Correct answer: Saudi Arabia
      Lebanon

      Q4.
      Which of these challenges makes water access difficult in the Middle East?

      High rainfall
      Abundant rivers
      Correct answer: High temperatures and low rainfall
      Many freshwater lakes

      Q5.
      How can irrigation help in dry areas?

      It increases rainfall
      It stores oil
      Correct answer: It helps grow crops
      It blocks sunlight

      Q6.
      Which of these countries has faced serious water shortages in recent years?

      Norway
      Correct answer: Yemen
      Brazil
      Germany

      4 Questions

      Q1.
      Match the keywords to their meanings:

      Correct Answer:Judaism,A religion based on belief in one God and the Torah

      A religion based on belief in one God and the Torah

      Correct Answer:Christianity,A religion centred on Jesus Christ and his teachings

      A religion centred on Jesus Christ and his teachings

      Correct Answer:Islam,A religion based on Allah and the Prophet Muhammad

      A religion based on Allah and the Prophet Muhammad

      Correct Answer:Empire,A group of lands ruled by one power

      A group of lands ruled by one power

      Correct Answer:Colonialism,Taking control of another country’s land and people

      Taking control of another country’s land and people

      Q2.
      Where did all three religions – Judaism, Christianity, and Islam – begin?

      Asia
      Correct answer: The Middle East
      Europe
      South America

      Q3.
      Which of the following is an effect of colonialism in the Middle East?

      End of religious conflict
      Clear and agreed borders
      Increase in rainfall
      Correct answer: Lasting tensions over land and identity

      Q4.
      Some people think Christianity is the oldest religion from the Middle East. Which statement is most accurate?

      Christianity came before Judaism
      Correct answer: Judaism is the earliest of the three major religions
      Islam is older than Judaism
      All three started at the same time

      To help you plan your 9 geography lesson on: History and legacy: Empires, borders and religion, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...