Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      The distribution and characteristics of global biomes

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe the distribution and characteristics of global biomes.

      Key learning points

      1. Ecosystems at the global scale are called biomes.
      2. The pattern of biomes is broadly latitudinal, with tropical rainforests near the Equator and tundra near the poles.
      3. Each biome has distinct characteristics as a result of its specific climate.

      Keywords

      • Biome - a large-scale global ecosystem, for example, a tropical rainforest

      • Distribution - the spread (which may have a regular pattern) of, for example, a type of vegetation

      • Climate - the average weather conditions (such as rainfall and temperature) recorded over a 30-year period

      • Latitude - distance from the Equator north or south. Lines of latitude run east-west on a map, e.g., the Tropic of Cancer

      Common misconception

      Areas within the same biome are physically connected.

      A biome may occur on different continents at the same or similar latitude, such as the tropical rainforest biome.

      Teacher tip

      Learners can practise their atlas map skills by locating the places named using the coordinates supplied in the slide deck.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Things that are added to a system are known as ...

      Correct answer: inputs.
      losses.
      outputs.
      throughputs.

      Q2.
      Food webs help us understand the within a small-scale ecosystem.

      Correct Answer: interrelationships, relationships, connections, interactions, inter-relationships

      Q3.
      Which of these is a way in which agriculture can harm small-scale ecosystems?

      rapid changes in weather patterns due to climate change
      droughts of increasing frequency and severity
      Correct answer: pesticides being used to reduce weeds, insects and fungi to protect crops
      storms which can cause trees to be blown over
      a reduced mesh size in nets, leading to young fish being caught

      Q4.
      Which of these terms means the variety of plants and animals found within a specific area?

      Correct answer: biodiversity
      biotic factors
      conservation
      habitat
      management

      Q5.
      College Lake today is a nature reserve, but it was first a farm and then a quarry. Using this knowledge, work out the order in which College Lake has changed over time.

      1 - Once an arable farm, College Farm becomes a quarry and cement works.
      2 - Chalk is dug out, leaving behind huge pits in a 'white lunar landscape'.
      3 - Industry on the site ceases in 1991.
      4 - The deep pits flood with rainwater, creating lakes.
      5 - Grasses and flowering plants spread across the banks of the lakes.
      6 - Hebridean sheep are introduced to graze the grass on the steep banks.

      Q6.
      College Lake is located in the south east of England. Using your knowledge of UK geography, which of these organisations is most likely to manage College Lake?

      Correct answer: The Berks, Bucks and Oxon Wildlife Trust (BBOWT)
      The Hebridean Sheep Society, Isle of Skye
      The Countryside Council for Wales
      Yorkshire Dales National Park

      6 Questions

      Q1.
      Global are large-scale ecosystems defined by their main vegetation type.

      Correct Answer: biomes, Biomes

      Q2.
      Climate is the average conditions (such as rainfall and temperature) recorded over a 30-year period.

      Correct Answer: weather

      Q3.
      Which of these biomes is most likely to border the polar biome in the Northern Hemisphere?

      desert
      Mediterranean
      temperate deciduous forest
      temperate grassland
      Correct answer: tundra

      Q4.
      Name this biome from its description: near perfect, humid growing conditions result in dense, evergreen forest.

      temperate deciduous forest
      coniferous forest
      Correct answer: tropical rainforest
      Mediterranean
      tropical grassland

      Q5.
      In which biome are trees adapted to cold, dry winters by having needles instead of leaves?

      temperate deciduous forest
      tundra
      Correct answer: coniferous forest
      polar
      Mediterranean

      Q6.
      Match each type of biome to the correct climate characteristics.

      Correct Answer:tropical rainforest,humid equatorial climate, high annual rainfall total

      humid equatorial climate, high annual rainfall total

      Correct Answer:tropical grassland,wet and dry seasons, low temperature range

      wet and dry seasons, low temperature range

      Correct Answer:coniferous forest,a lack of sunshine means very low winter temperatures

      a lack of sunshine means very low winter temperatures


      To help you plan your 10 geography lesson on: The distribution and characteristics of global biomes, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...