Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      The factors affecting biome distribution

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how climate and local factors affect biome distribution.

      Key learning points

      1. On a large-scale, climate is the main factor affecting the distribution of biomes.
      2. Local factors (altitude, rock and soil type and drainage) can affect local biome distribution.
      3. Biotic and abiotic components interact within biomes, reflecting these large-scale and small-scale factors.

      Keywords

      • Climate - the average weather conditions (such as rainfall and temperature) recorded over a 30-year period

      • Altitude - the height above sea level

      • Drainage - the distribution, storage and movement of water in the environment

      Common misconception

      Within a given biome, the plants and animals are the same everywhere.

      Small-scale variation occurs within global biomes due to local factors.

      Teacher tip

      The first learning cycle of this lesson provides opportunities for checking and reinforcing pupils' understanding of weather and climate.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Global biomes are large-scale ecosystems defined by their main type.

      Correct Answer: vegetation, plant, flora

      Q2.
      On which of these continents are tropical rainforests not found?

      Africa
      Correct answer: Antarctica
      Asia
      Correct answer: Europe
      South America

      Q3.
      Which of these terms is used by geographers to refer to the spread of something?

      location
      diversity
      Correct answer: distribution
      migration
      latitude

      Q4.
      The pattern of biomes is broadly latitudinal, with tropical rainforests near the and tundra nearer the poles.

      Correct Answer: Equator, equator, the Equator

      Q5.
      Determine the biome from the following description of a biome's climate characteristics: high daytime but low night-time temperatures, plus extremely low rainfall across the year.

      Mediterranean
      tropical grassland (savanna)
      Correct answer: desert
      temperate grassland
      tropical rainforest

      Q6.
      Which global biome would be most likely to have the climate characteristics shown in this climate graph?

      An image in a quiz
      Correct Answer: desert, desert biome
      Q6 Contains modified Copernicus Climate Change Service information (2025); ECMWF; ERA5. Licensed under CC BY 4.0

      6 Questions

      Q1.
      Climate is the average weather conditions over a period of a minimum of years.

      Correct Answer: 30, thirty

      Q2.
      Why is it hotter at the Equator than at the poles?

      the Equator is closer to the Earth's core than the poles
      Correct answer: at the Equator, solar energy hits the Earth directly
      the Equator has more oceans, which trap heat more effectively
      Correct answer: at the poles, solar energy is dispersed by the curvature of the Earth
      the Equator is higher in elevation than the poles, leading to higher temperature

      Q3.
      Which key climatic factors influence the distribution of biomes?

      Correct answer: the availability of water
      Correct answer: the average temperature
      the Earth's magnetic field
      Correct answer: the number of sunshine hours
      ocean salinity

      Q4.
      Match these global climate zones to the biomes most likely to be found in them.

      Correct Answer:tropical wet,tropical rainforest

      tropical rainforest

      Correct Answer:tropical wet and dry,tropical grassland (savanna)

      tropical grassland (savanna)

      Correct Answer:arid,desert

      desert

      Correct Answer:humid continental,temperate deciduous forest

      temperate deciduous forest

      Correct Answer:subarctic,coniferous forest

      coniferous forest

      Q5.
      Put these biomes in the order they are most likely to be found in the Northern Hemisphere, going from the Arctic Circle to the Equator.

      1 - tundra
      2 - coniferous forest
      3 - temperate deciduous forest
      4 - Mediterranean
      5 - desert
      6 - tropical grassland
      7 - tropical rainforest

      Q6.
      What local factors affect biome distribution?

      Correct answer: altitude
      Correct answer: drainage
      Earth's orbit
      latitude
      Correct answer: rock type

      To help you plan your 10 geography lesson on: The factors affecting biome distribution, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...