Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Using GIS for human geography fieldwork

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use GIS to visualise and analyse human geography fieldwork data.

      Key learning points

      1. GIS can be used to visualise and configure primary georeferenced data attributes from human geography fieldwork.
      2. GIS visualisations can use attributes including bearing data to create proportional, orientated symbols.
      3. GIS visualisations can be time-enabled using temporal data attributes to enhance the visualisation.
      4. GIS visualisations of secondary data such as government data about deprivation can be used to support fieldwork enquiry.

      Keywords

      • Georeferenced - information which has been tied to a particular location (geolocated), using an agreed system such as latitude and longitude

      • Bearing - an angle measured clockwise from north 0° to 359°, used to orientate attribute symbols to show direction

      • Attribute - a data value associated with a feature or variable measure (‘field’) in a GIS layer

      Common misconception

      Understanding IMD rankings and comparing them with primary data can be challenging.

      Make sure students are aware of the challenges of ranking and other attributes where a low number can be a positive thing (similar issue with some measures of development such as IMD).

      Teacher tip

      No matter what your level of experience is with GIS, go through all the steps yourself first until you feel confident and fluent. Don't worry if you make a mistake, everybody does, even experienced practitioners!

      Equipment

      The lesson will require students to have access to a suitable IT device e.g. laptop. Some tasks would be facilitated by the students using a mouse for more effective and faster control of the cursor.

      Content guidance

      Risk assessment required - outdoor learning

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the keywords to their definitions:

      Correct Answer:Hypothesis,A statement you test through fieldwork

      A statement you test through fieldwork

      Correct Answer:Primary data,Data you collect yourself in the field

      Data you collect yourself in the field

      Correct Answer:Secondary data,Data someone else has already collected

      Data someone else has already collected

      Q2.
      Why do geographers carry out fieldwork?

      To practise walking
      Correct answer: To test geographical ideas in the real world
      To make up data for reports
      To avoid classroom work

      Q3.
      Which of these is primary data?

      Census data
      Old OS maps
      Correct answer: Interviews you conduct
      Weather app forecast

      Q4.
      Which of these is secondary data?

      Photos you take
      River speed you measure
      Correct answer: Rainfall records from the Met Office
      Surveys done by your group

      Q5.
      What’s the purpose of a risk assessment?

      To plan your data table
      To find out who’s in your group
      To avoid collecting data
      Correct answer: To reduce danger during fieldwork

      Q6.
      Which method collects qualitative data?

      Correct answer: A questionnaire about opinions
      Measuring river width
      Recording temperatures
      Counting vehicles

      4 Questions

      Q1.
      Match the keywords with their description:

      Correct Answer:georeferenced,Tied to a location using latitude and longitude

      Tied to a location using latitude and longitude

      Correct Answer:bearing,Angle clockwise from north, 0° to 359°

      Angle clockwise from north, 0° to 359°

      Correct Answer:attribute,Data value linked to a GIS feature

      Data value linked to a GIS feature

      Q2.
      Which of these is a georeferenced source?

      A hand-drawn sketch
      A paper questionnaire
      Correct answer: A digital map with location data
      A weather forecast read aloud

      Q3.
      A bearing is measured clockwise from .

      Correct Answer: north

      Q4.
      Why might IMD rankings be hard to understand in GIS?

      Low numbers always mean bad things
      High numbers always mean success
      Correct answer: Students may not know low IMD ranks show more deprivation
      All maps show the same thing

      To help you plan your 11 geography lesson on: Using GIS for human geography fieldwork, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...