Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how energy efficiency and energy conservation can reduce the demand for energy, and use an example to discuss a local renewable energy scheme in Togo, an LIC.

      Key learning points

      1. Many countries are taking action to use energy more sustainably.
      2. More sustainable energy use includes energy conservation and energy efficiency.
      3. Togo provides examples of local renewable energy schemes using solar power.

      Keywords

      • Carbon footprint - the total amount of carbon dioxide and other greenhouse gases released into the atmosphere by an individual, product, process, country, etc.

      • Efficiency - energy efficiency means using technology that needs less energy to perform the same task

      • Conservation - energy conservation involves changing people's behaviour in ways that mean they use less energy

      Common misconception

      Energy efficiency and energy conservation mean the same thing.

      In fact, energy efficiency is about using technology to do the same task but with less use of energy, while energy conservation is about changing people's behaviour so they use less energy.

      Teacher tip

      A video of the PRAVOST rural electrification project is available on Vimeo at https://vimeo.com/1036792638: it is in French with English subtitles.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the words to their definitions:

      Correct Answer:Resource,A material useful to people

      A material useful to people

      Correct Answer:Distribution,How something is spread out

      How something is spread out

      Correct Answer:Consumption,How much is used by people

      How much is used by people

      Correct Answer:Scarcity,Not enough of something needed

      Not enough of something needed

      Q2.
      What is a natural resource?

      A man-made material
      Correct answer: Something from nature people use
      A type of supermarket
      A type of economic activity

      Q3.
      Which is an example of resource consumption?

      Saving water
      Building a dam
      Correct answer: Using oil for transport
      Storing grain

      Q4.
      Some countries use more than others.

      Correct Answer: resources

      Q5.
      Which of these countries is likely to consume the most?

      Correct answer: Germany
      Chad
      Nepal
      Malawi

      Q6.
      Which is a renewable resource?

      Oil
      Coal
      Correct answer: Wind
      Natural gas

      4 Questions

      Q1.
      Match the keywords to their definitions:

      Correct Answer:Carbon footprint,Total greenhouse gases from an activity

      Total greenhouse gases from an activity

      Correct Answer:Efficiency,Using less energy for the same task

      Using less energy for the same task

      Correct Answer:Conservation,Cutting energy use through behaviour

      Cutting energy use through behaviour

      Q2.
      Which of these improves energy efficiency?

      Leaving lights on
      Walking instead of driving
      Correct answer: Using LED bulbs
      Taking shorter showers

      Q3.
      Energy helps reduce harmful gas emissions.

      Correct Answer: conservation

      Q4.
      Why don’t efficiency and conservation mean the same thing?

      One is about cost, one about health
      Correct answer: Efficiency is about tech, conservation is about behaviour
      Efficiency uses more energy
      Conservation is worse for the environment

      To help you plan your 11 geography lesson on: Sustainable use of energy, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...