Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      The interdependence of biotic and abiotic components in hot deserts

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how biotic and abiotic components in a hot desert such as soil, climate, animals, plants and people are interdependent.

      Key learning points

      1. Hot desert ecosystems exhibit interdependence of climate, water, soils, plants, animals and people.
      2. Food chains and food webs show how biotic and abiotic components are interdependent in a hot desert.
      3. Nutrient cycles show how biotic and abiotic components are interdependent in hot desert.

      Keywords

      • Biotic - the living elements of an ecosystem (e.g. plants, animals)

      • Abiotic - the non-living elements of an ecosystem (e.g. water, nutrients)

      • Interdependence - the connections between different components of the environment, where each component depends on or influences the others

      • Evapotranspiration - the transfer of water to the atmosphere through evaporation from surfaces and transpiration from plants

      Common misconception

      Litter in the nutrient cycle is considered biotic.

      Litter in the nutrient cycle is considered abiotic because it consists of non-living organic material, such as dead leaves and decomposing matter. Although it originated from living organisms, once it becomes litter, it is classified as non-living.

      Teacher tip

      If pupils have a strong understanding of nutrient cycles from studying ecosystems earlier in the course, then it is appropriate to challenge them to explain how the nutrient cycle of hot deserts changes in response to environmental change, such as a reduction in rainfall or removal of vegetation.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Hot deserts are found near the tropics of ...

      India and Africa
      Correct answer: Cancer and Capricorn
      longitude and latitude

      Q2.
      is the average weather conditions of a place taken over a long period of time, typically 30 years.

      Correct Answer: Climate

      Q3.
      __________ is a measure of the variety of living organisms within a particular habitat, ecosystem, biome, or all over Earth.

      Correct answer: Biodiversity
      Climate
      Economy

      Q4.
      Match the term with its definition.

      Correct Answer:biome,geographical zone of specific climate, vegetation and animals

      geographical zone of specific climate, vegetation and animals

      Correct Answer:ecosystem,interactions between organisms living in a particular environment

      interactions between organisms living in a particular environment

      Correct Answer:habitat,where a specific species or population of organisms lives

      where a specific species or population of organisms lives

      Q5.
      Put these biomes in the most likely order; starting at the Equator and moving north or south.

      1 - tropical rainforest
      2 - savanna (tropical grasslands)
      3 - desert
      4 - temperate forest
      5 - taiga
      6 - tundra

      Q6.
      Which of the following is a characteristic of a hot desert?

      temperate maritime climate
      Correct answer: sparse vegetation
      evergreen trees

      5 Questions

      Q1.
      means the living elements of an ecosystem (e.g. plants, animals).

      Correct Answer: Biotic

      Q2.
      means the non-living elements of an ecosystem (e.g. water, nutrients).

      Correct Answer: Abiotic

      Q3.
      Which of these components are abiotic?

      Correct answer: water
      Correct answer: litter (from leaves and decomposing matter)
      fungi
      people

      Q4.
      Understanding the between biotic and abiotic components in hot deserts helps us understand their physical processes and how human pressures can affect them.

      Correct Answer: interdependence

      Q5.
      Which of these could effect evapotranspiration in hot deserts?

      Correct answer: overgrazing removing vegetation
      Correct answer: lack of soil for plants to grow in
      afforestation

      To help you plan your 10 geography lesson on: The interdependence of biotic and abiotic components in hot deserts, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...