Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Costs and benefits to fossil fuel alternatives

      Lesson details

      Learning outcome

      I can assess the costs and benefits of alternatives to fossil fuels.

      Key learning points

      1. The UK's energy mix has diversified in response to policies of reducing carbon emissions and improving energy security.
      2. 2020 was the UK's first year in which more electricity came from alternatives to fossil fuels than from non-renewables.
      3. Alternatives to fossil fuels can reduce carbon emissions, improve energy security and diversify the energy mix.
      4. Alternatives to fossil fuels include biofuels, wind, solar, HEP and future technologies such as hydrogen.
      5. Alternatives to fossil fuels have both benefits and costs.

      Keywords

      • Energy mix - the combination of different energy sources used by a country or a region. The energy mix can change over time

      • Energy security - the uninterrupted availability of energy sources at an affordable price

      • Carbon footprint - the total amount of carbon dioxide and other greenhouse gases released into the atmosphere by an individual, product, process, country, etc

      Common misconception

      If you got your electricity from 100% renewable energy sources, then your carbon footprint would be zero.

      Even if all your electricity comes from renewables, other parts of your lifestyle (like the manufacture of the clothes you wear, the food you eat, the technology you use) still produce carbon emissions elsewhere — often in other countries.

      Teacher tip

      The UK's National Grid: Live service (grid.iamkate.com) provides a dashboard of live data on the UK's electricity generation and consumption, which could be a useful resource for students to explore in relation to energy mix and alternatives to fossil fuels.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of these is a renewable energy source?

      Coal
      Oil
      Correct answer: Solar
      Natural gas

      Q2.
      Which factor most influences energy use in high-income countries?

      Correct answer: High levels of industrial activity and consumer demand
      Proximity to the Equator
      Low population
      Fewer cars

      Q3.
      Why might a country want to reduce fossil fuel use?

      To raise energy prices
      Correct answer: To cut greenhouse gas emissions
      To increase pollution
      To use more coal

      Q4.
      What does an energy mix show?

      Countries with no fossil fuels
      Correct answer: The proportion of each energy type a country uses
      Where the energy is used
      How much energy is lost

      Q5.
      Why might a country use more renewable energy in future?

      To increase dependence on coal
      Because renewables are always cheaper
      Correct answer: To protect the environment and reduce emissions
      To import more oil

      Q6.
      Which energy source is most likely to run out first?

      Correct answer: Oil
      Wind
      Solar
      Tidal

      4 Questions

      Q1.
      Match the keywords to their definitions.

      Correct Answer:Energy mix,A country's combination of energy sources

      A country's combination of energy sources

      Correct Answer:Energy security,Having reliable and affordable energy avalibility

      Having reliable and affordable energy avalibility

      Correct Answer:Carbon footprint,Total greenhouse gases caused by one person or activity

      Total greenhouse gases caused by one person or activity

      Q2.
      Which of the following is a renewable energy source?

      Oil
      Correct answer: Wind
      Coal
      Gas

      Q3.
      Why might switching to renewables help a country’s energy security?

      It reduces access to technology
      It increases fuel imports
      It makes energy prices higher
      Correct answer: It reduces reliance on imported fossil fuels

      Q4.
      What is a common misunderstanding about 100% renewable electricity?

      It’s good for the environment
      Correct answer: That it means your carbon footprint is zero
      It costs more than fossil fuels
      That it’s only possible in rich countries

      To help you plan your 11 geography lesson on: Costs and benefits to fossil fuel alternatives, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...