Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Bottom-up strategies to reduce global inequalities

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe the advantages and disadvantages of bottom-up strategies used to reduce global inequalities.

      Key learning points

      1. Top-down and bottom-up strategies to reduce global inequalities differ in scale, aims, funding and technology.
      2. Aid takes different forms, from NGO-supported, small-scale projects to larger IGO donations and bilateral aid.
      3. NGOs can help communities to develop and maintain essential infrastructure, using intermediate technology.
      4. In Nepal, Practical Action’s gravity ropeway has improved the lives of people in a remote, rural community.

      Keywords

      • Non-governmental organisation - NGOs work to achieve social or political aims that are not controlled by a government, e.g. Practical Action

      • Intermediate technology - technology suited to the needs, skills, knowledge and wealth of local people in the environment in which they live

      Common misconception

      Aid is something given in the event of an emergency.

      It is not always provided in the event of an emergency. Aid may be given to support the sustainable development of a community, e.g improving health or educational services in an area, to benefit local people in the longer term.

      Teacher tip

      The topic of intermediate technology provides the opportunity to consider human agency in developing countries as well as the concept of sustainable development.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which continent has the highest number of low-income countries?

      Asia
      South America
      Europe
      Correct answer: Africa

      Q2.
      Which is a common indicator of development?

      Number of volcanoes
      Correct answer: Life expectancy
      Population size
      Rainfall level

      Q3.
      What does ‘global inequality’ mean?

      Everyone in the world has the same income
      Some countries are warmer than others
      Correct answer: People around the world live in very different conditions
      All countries use the same currency

      Q4.
      Which of the following contributes to inequality between countries?

      Correct answer: Access to education
      Length of coastline
      Size of population
      Language spoken

      Q5.
      Which country is most likely to have a high GDP per capita?

      Correct answer: Germany
      Chad
      Nepal
      Haiti

      Q6.
      Why might people in some countries have lower life expectancy?

      More mountains
      Correct answer: Less access to healthcare
      Colder weather
      Fewer rivers

      4 Questions

      Q1.
      Match the keyword to the definition.

      Correct Answer:Non-government organisation,Not run by the government
      Correct Answer:Intermediate technology,Simple tools suited to local needs
      Correct Answer:Top-down strategy,Decisions made by authorities
      Correct Answer:Bottom-up strategy,Locals help plan and run projects
      Correct Answer:Bilateral aid,One country gives aid to another

      Q2.
      Which of these is an example of a bottom-up strategy?

      A government building a major motorway
      The UN funding a national hospital scheme
      Correct answer: An NGO helping villagers build a clean water system
      A country signing a trade deal with another

      Q3.
      What is one effect of Practical Action’s gravity ropeway in Nepal?

      More jobs in large factories
      Correct answer: Faster transport of goods to market
      Improved internet access
      More students moving to cities

      Q4.
      Which statement best reflects the full role of aid?

      Aid is only used after disasters like earthquakes or floods
      Aid always involves giving money directly to governments
      Correct answer: Aid can support both emergency relief and long-term development
      Aid is mainly about sending food and blankets in crises

      To help you plan your 11 geography lesson on: Bottom-up strategies to reduce global inequalities, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...