Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe how rapid population growth in Jakarta has created significant inequalities and challenges in managing the city.

      Key learning points

      1. There are significant inequalities in Jakarta's residential areas.
      2. There are differences in quality of life in Jakarta's residential areas.
      3. Managing Jakarta involves political and economic challenges.

      Keywords

      • Quality of life - a measure of people’s wellbeing, including access to housing, healthcare, education, income and services

      • Population density - the number of people living per square kilometre (km²)

      • Kampungs - informal settlements in Indonesian cities built by residents, often on derelict or unsafe land

      Common misconception

      Poorer people always live far away from the city centre, and richer people live near the centre.

      Jakarta is more complex. In Jakarta, many wealthy areas stretch from north to south along the central axis, but some low-income areas are found right next to rich districts, even in the inner city. Kampungs can develop wherever there’s space.

      Teacher tip

      Students could use Street View to survey different areas of Jakarta to identify and describe features of higher-income and lower-income areas.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the terms to their definitions.

      Correct Answer:Population,Total number of people living in an area
      Correct Answer:Urbanisation,Growth in the percentage of people living in cities
      Correct Answer:Informal work,Jobs not taxed or monitored by the government
      Correct Answer:Infrastructure,Basic services like roads, electricity, and water
      Correct Answer:Migration,Movement of people from one place to another

      Q2.
      What is the capital city of Indonesia?

      Surabaya
      Bandung
      Correct answer: Jakarta
      Yogyakarta

      Q3.
      What is one major pull factor attracting people to Jakarta?

      Frequent flooding
      Correct answer: Job opportunities
      Expensive housing

      Q4.
      What is a common problem caused by rapid urban growth in Jakarta?

      Too many parks
      Decrease in population
      Extra clean rivers
      Correct answer: Overcrowded housing

      Q5.
      Which of these is an example of informal employment?

      Working as a teacher
      Being a doctor
      Correct answer: Street vending without a licence
      Working for a large company

      Q6.
      Why does flooding happen frequently in Jakarta?

      It's a mountain city
      There’s too little rain
      Correct answer: Poor drainage and heavy rainfall
      It’s in a desert

      4 Questions

      Q1.
      Match the keywords to their definitions.

      Correct Answer:Kampungs,Informal settlements built by residents
      Correct Answer:Population density,Number of people living per km²
      Correct Answer:Quality of life,A measure of people’s wellbeing

      Q2.
      Which of these would most likely reduce someone’s quality of life?

      Good schools nearby
      Correct answer: Unsafe housing with no clean water
      Reliable electricity supply
      Access to healthcare services

      Q3.
      Kampungs are often found in areas with land, like near railways or rivers.

      Correct Answer: unused

      Q4.
      Which statement shows the pattern of rich and poor areas in Jakarta?

      Rich people only live near the airport
      All poor people live in the countryside
      Poor people only live in the east of the city
      Correct answer: Rich and poor areas are often located next to each other

      To help you plan your 11 geography lesson on: Urban patterns in Jakarta, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...